Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Slanina i čvarci, od sirotinjske hrane do delikatesa - | K-013 Portal

Slanina i čvarci, od sirotinjske hrane do delikatesa

Slanina

Slanina, čvarci i mast kod nas se i dalje smatraju sirotinjskom hranom, a ne delikatesom, ali sudeći po cenama, to je vrhunska hrana.

Kilogram slanine u prodavnicama kreće se od 800 do 2.700 dinara. Slično je i na pijačnim tezgama ili u mesarama.

Kilogram duvan čvaraka u velikim marketima košta od 1.500 dinara do 1.800 dinara, a obični su od 1.100 do 1.300 dinara za kilogram. Za manje od "crvene" može se pazariti na akciji u mesarama kilogram barene slanine, obično za oko 600 dinara.

Domaća svinjska mast prosečno po kilogramu košta 150 do 250 dinara. Topljena mast mangulica je za 100 do 150 dinara skuplja.

Od svinjčeta od 100 kilograma ostaje 10 odsto masti
Predrag Avramović, izvršni direktor Industrije mesa "Štrand" iz Novog Sada, kaže da su čvarci i slanina delikates proizvodi i da nikada nisu bili jeftini. Od jednog svinjčeta od 100 kilograma ostaje vam 10 odsto masti koju možete da istopite u čvarke. Računica je jasna, buta i plećke na takvoj svinji imate 20, ali slanine samo 10 kila.

On kaže da su čvarci i slanina deficitarni proizvodi i to je jedan od razloga što imaju takvu cenu. "Nekad se jela samo ona bela slanina, danas su skoro sve prošarane i meni je ona lično ukusnija od šunke. U ishrani opet može da se koristi na razne načine. Znam i da čvarci uz vino koje ovde pijemo idu kao alva, ali realno ne bi trebalo pojesti kilogram čvaraka za obrok. To se jede umereno i pomalo. Jednostavno, masti na svinjčetu nema koliko mesa, ako tome dodate energiju koji treba da utrošite da proizvedete čvarke i slaninu, dobijete skup delikates", rekao je Avramović, a prenosi Blic.

Svinjska mast sve više zamenjuje ulje u gradskim tiganjima
Cenu vele proizvođači diktira koliko je neki proizvod popularan. Kažu i to da su slanina i čvarci proizvodi koji se danas veoma traže, dok mast, sve više zamenjuje ulje u gradskim tiganjima.

Mesar Dejan Dubroja iz Futoga, kaže da su na selu cene domaćih čvaraka i slanine oko 1.000 dinara za kilogram, koliko je otprilike i dimljena suva kobasica. On kaže da je proizvodnja slanine i čvaraka proces i zato su oni dosta skuplji od običnog mesa. "Treba da prođe dosta vremena, a sve se to radi ručno. Nemam mašinu da sečem čvarke ili pravim slaninu", priča mesar Dejan Dubroja iz Futoga.

(Blic / Foto: Julijana El Omari)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

BIG PA Tocak srece Zima 460X600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city