Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija proizvodi čokoladu 117 godina, a danas je centar edukacije poslastičara - | K-013 Portal

Srbija proizvodi čokoladu 117 godina, a danas je centar edukacije poslastičara

proizvodnja cokolade, srbija

U Srbiji se čokolada proizvodi 117 godina, od 1907. godine kada je napravljena prva srpska čokolada „Olga“, a danas ima oko 280 firmi koje se bave njenom proizvodnjom.

Prvu čokoladu napravila je porodica Koste Šonde, koji je 1903. godine otvorio fabriku čokolade i slatkiša na Dorćolu, u Beogradu, a danas, nedaleko od mesta na kom je bila fabrika, nalazi se Muzej čokolade u kom se gosti upoznaju sa kompletnom istorijom te poslastice, njenim počecima u ljudskoj upotrebi, načinom pravljenja i konzumiranja na Evropskom tlu i u Srbiji.

Ove godine, prvi put u Srbiji u organizaciji Čokoladna akademije Beograd, održano je regionalno takmičenje u pravljenju raznih proizvoda od čokolade, za predstavnika Jugoistočne Evrope na svetskom takmičenju „Majstora Čokolade ’25“ u Parizu.

Ambasador brenda Čokoladna akademija i član žirija Dražen Zeljković rekao je da je dobro upoznat sa konceptom takmičenja i stresom koji ga prati.

„World Chocolate Masters takmičenje je takmičenje na kom jednostavno moraš pokazati sve što znaš i što se tiče čokolaterijerstva, što se tiče poslastičarstva, umetnosti, sve je to spojeno u jedno. Iz tog razloga je, zapravo toliko zanimljivo, jer osoba mora biti, na neki nacin, kompletna“, rekao je Zeljković.

Na takmičenju su učestvovala četiri kandidata, koji su se predstavljali u četiri kategorije za koje je svaki od njih trebalo da spremi 30 pralina, tri torte za deljenje, 18 pojedinačnih kolača, kao i skulpturu od čokolade, koje je žiri isprobavao i ocenjivao.

„Ovo takmičenje za mene je definitivno odskočna daska. Mislim da je za svakog, ko se bavi čokolaterijerstvom i poslastičarstvom, možda bitno da proba da se prijavi na ovo ili na neko drugo takmičenje takvog tipa. Definitivno će dobiti iskustvo“, rekao je Zeljković.

Pre dve godine Čokoladna akademija je stigla u Beograd, brenda švajcarske kompanije Bari Kalebo (Barry Callebaut) koja je otvorila svoju fabriku u Novom Sadu 2021. Ona predstavlja regionalni centar za edukaciju i usavršavanje u oblasti poslastičarstva i čokoladnih inovacija, pruža podršku zanatskom sektoru i motiviše profesionalce da postanu najbolji u onome što rade.

Srbija najveću količinu čokolade i njenih proizvoda izvozi na tržišta Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore.

Prema podacima bonitetne kuće „CompanyWall“, Bari Kalebo je danas najuspešniji proizvođač čokolade u Srbiji, dok je na drugom mestu domaća kompanija Swisslion-Takovo iz Gornjeg Milanovca, a njena prva fabrika počela je sa radom 1997. godine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS