Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Novom Pazaru održan trodnevni multi anktikorupcijski događaj "Čuvamo Novi Pazar od korupcije" - | K-013 Portal

U Novom Pazaru održan trodnevni multi anktikorupcijski događaj "Čuvamo Novi Pazar od korupcije"

novi pazar, cuvamo novi pazar od korupcije, kareja pancevo

Organizacija civilnog društva Institut za istraživanje korupcije Kareja kao organizator i Urban-in kao suorganizator, realizovale su trodnevni multi antikorupcijski događaj ČUVAMO NOVI PAZAR OD KORUPCIJE. U organizaciji je pomogao Sandžački odbor za zaštitu lјudska prava i sloboda Novi Pazar.

Prvog dana održana je dvosatna osnovna antikorupcijska obuka za 20 polaznika. Drugog dana realizovana je antikorupcijska anketa na uzorku od sto ispitanika. Anketu je realizovali sedmoro studentkinja i studenta polaznika obuke kao i tri koordinatora. Kasnije, u prostoru Kulturnog centra, dvadesetorici polaznika antikorupcijske obuke uručeni su Certifikati o završenoj antikorupcijskom obuci.

U nastavku održana je konferencija na temu “Moć ili nemoć antikorupcijskog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije”.

Cilј konferencije je da razmotri efekte primene navedenog antikorupcijskog Zakona; zatim da donese odluku o konkretnom i ostvarivom cilјu zagovaračke inicijative, kao i primeni adekvatne mere, koju će organizator sa partnerskim organizacijama preduzeti u naredna dva meseca u više gradova.

U radu konferencije učestvovali su: predstavnici osam organizacija: Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) Loznica Miroslav Mijatović; PROTEKTA Niš Milan Stefanović; Ekološko udruženje Rzav, Arilјe - Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini Nataša Milivojević; udruženje Lobiranje u javnom interesu predsednica Ana Aleksić; Forum žena Prijepolјe predstavnik Minić Aleksandar; predsednik suorganizatora organizacije Urban-in Sead Biberović, predstavnica Sandžačkog obrora za zaštitu lјudskih prava i sloboda Azra Aličković i predstavnici organizatora Instituta za istraživanje korupcije saradnik adv. Zlatan Vulić iz Jagodine bivši šef privrednog kriminaliteta i Siniša Janković bivši policijski inspektor sada antikorupcijski aktivista i autor projekta; takođe u radu konferencije učestvovala je predstavnica lokalne samouprave Malića Plojović, kao i u studenti i građanke i građani Novog Pazara.

I ovom prilikom pokazalo koliko je korupcija fascinantna pojava. Antikorupcijski eksperti nisu odoleli izazovu, buknula je diskusija koja je po svaku cenu želela da obuhvati celokupnu korupciju i sve njene aspekte. Stekao se utisak da su prisutni antikorupcijski aktivisti gladni antikorupcijskih inicijativa. To mora da nas raduje. Dobro je da grad Novi Pazar ima takav antikorupcijski potencijal.

S tim u vezi na konferenciji je rečeno da se mora prekinuti antikorupcijska tišina u Novom Pazaru, tačnije da treba da se inicira nastavak rada Lokalnog antikorupcijskog plana, kao i popuna članova, obzirom da od pre par godina lokalna antikorupcijska komisija ima samo jednog člana.

Predstavnik organizatora Siniša Janković u jednom trenutku nadovezao se na pitanje koje je postavlјeno na pres konferenciji koja je prethodila događaju a koje je glasilo: zašto baš u Novom Pazaru antikorupcijski događaj, te je dopunio odgovor, rekavši da je ovaj događaj posvećen preminulim članu i članici Urban-ina, sinu i majci Ešrefu Džanefendiću i Sadiji - Satki Džanefendić.

Projekat „Sprovođenje antikorupcijskih politika je jedini pravi put Srbije u Evropsku uniju“ realizuje se u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi polјoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung). Projekat je podržan od strane Evropske unije i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.