Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Za najbizarniji posao u Srbiji plata do 3000 evra - | K-013 Portal

Za najbizarniji posao u Srbiji plata do 3000 evra

Za najbizarniji posao u Srbiji plata do 3000 evra

Morbidno i unosno! Ulepšavanje pokojnika za sahranu sve popularniji posao u Srbiji

Smrt drage osobe je tragičan događaj za svakog čoveka, a šminkanje preminulih, kako porodica i prijatelji ne bi morali da doživljavaju traume pri ispraćaju najmilijih, postaje sve traženija pogrebna usluga u Srbiji.

Naime, dok su ranije u našoj zemlji spremači umrlih uglavnom samo kupali i oblačili pokojnike, uobičajena procedura šminkanja koja se praktikuje pre sahrane u zapadnoevropskim zemljama polako, ali sigurno postaje stavka u cenovnicima i domaćih pogrebnih preduzeća. M. L. (52), koji godinama vodi jedno beogradsko pogrebno preduzeće, navodi da porodice pokojnika sve više traže da im najmiliji na večni počinak odu našminkani, zbog čega je bio primoran da zaposli profesionalnog šminkera.

– Mnogi žele da se poslednji put pozdrave sa pokojnikom uz otvoren kovčeg, zbog čega od nas traže da im taj čin ostane u što lepšem sećanju i da ne dožive traumu. Upravo zbog toga sam morao da pronađem šminkera koji će ispuniti sve zahteve koje klijenti traže. Nije mi bilo lako da ubedim šminkerku da pokuša da ulepša mrtvaca, ali budući da plata na mesečnom nivou može da dostigne i 3.000 evra, ona se zadržala na ovom poslu i za sada se ne žali – objašnjava vlasnik pogrebnog preduzeća.

Prema njegovim rečima, sređivanje preminulih se razlikuje u zavisnosti od okolnosti pod kojima je došlo do smrti, ali i od zahteva ožalošćene porodice.

– Ako je pokojnik umro prirodnom smrću, šminker će imati znatno manje posla nego ako je smrt usledila nakon saobraćajne nesreće ili ubistva. Svakako, najteže je sređivati mladu osobu i šminkeru treba mnogo vremena da se navikne da savlada emocije – navodi M. L.

Za razliku od Srbije, gde je šminkanje pokojnika još u povoju, u mnogim evropskim zemljama za profesionalno bavljenje tim poslom neophodno je završiti dvogodišnje studije.

Studije za pogrebnog šminkera u Nemačkoj sastoje se od predmeta kao što su: anatomija, hemija, patologija, pravo, etika, teorija boja, netermogena šminka i drugo. Sam trening se, uglavnom, sastoji od rada na gipsanim glavama, a nakon teorijske i praktične nastave polaže se završni ispit. Kada svršeni student dobije licencu, čekaju ga zagarantovan posao i natprosečna plata.

Međutim, kako se ističe u jednom oglasu za školovanje pogrebnih šminkera u Berlinu, pod pretpostavkom da završite školu i počnete da radite, vaš standardan radni dan će se sastojati od dvadesetčetvoročasovne pripravnosti, koncentrisanosti na rad i ispunjavanja i najbizarnijih želja porodice kako biste preminule što verodostojnije predstavili.

Svetski brendovi imaju setove za pogrebno šminkanje

Budući da je šminkanje pokojnika u mnogim svetskim zemljama veoma razgranato, bilo je očekivano da neki od većih proizvođača šminke izbace na tržište svoje setove za pogrebno šminkanje. Među njima je i „Graftobijan“, poznata američka kompanija specijalizovana za specijalne efekte. Poznati proizvođač „Ilamaska“ je otišao i korak dalje osmislivši posebnu uslugu pogrebnog ulepšavanja „Poslednji akt vlastitog izraza“.

Činjenice

Pripremanje tela pre šminkanja uključuje najrazličitije vrste restoracije i čiščenje, a time se bave balzameri, dok kozmetičari šminkaju i sređuju kosu i nokte.

Ideja vodilja pri šminkanju pokojnika jeste da telo izgleda prirodno i kao da osoba spava.

Osobe koje se bave ovom profesijom kao prednost navode to što rade sa telima, a ne sa živim osobama, jer nema ko da ih požuruje, zapitkuje ili da ih kudi.

Da bi neko opstao u ovoj profesiji, ne sme da dopusti da ga nesreća drugih pogađa, ali mora imati izraženu želju da pomogne unesrećenima.

(M.P.)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city