Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Erdogan priznao istorijsku pobedu opozicije na lokalnim izborima - | K-013 Portal

Erdogan priznao istorijsku pobedu opozicije na lokalnim izborima

turska, lokalni izbori

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan priznao je u nedelju istorijsku pobedu opozicije na lokalnim izborima, koji za njega predstavljaju „prekretnicu“ za njegov tabor, na vlasti od 2002. godine.

Posle prebrojavanja 95 odsto glasačkih listića širom zemlje, turska opozicija je nanela najgori izborni debakl vladajućoj Partiji Pravde i razvoja (AKP).

Glavna opoziciona partija, Republikanska narodna partija (CHP) pobedila je u Istanbulu i Ankari, dva najveća grada u Turskoj, i sprema se da preuzme i druge gradove, kao što je Bursa, veliki industrijski grad na severozapadu koji je preuzet od AKP-a od 2004.

Erdogan je sinoć iz sedišta svoje stranke u Ankari i pred potištenom, neobično tihom masom, obećao da će „poštovati odluku nacije“.

Pre toga je odlazeći gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu rekao da je ponovo pobedio ne čekajući konačne rezultate. On je na čelu Istanbula od 2019. godine.

U Ankari, gradonačelnik CHP Mansur Javas je takođe sinoć proglasio svoju pobedu pred svojim pristalicama.

„Birači su odlučili da promene lice Turske“, rekao je lider CHP-a Ozgur Ozel.

Pored Izmira (na zapadu), trećeg grada u zemlji i uporišta CHP-a, i Antalije (na jugu) gde su sinoć pristalice opozicije počele da slave pobedu na ulicama, glavna opoziciona grupa postigla je veliki prodor u Anadoliji.

CHP vodi trku u glavnim gradovima pokrajina koje su dugo bile pod vođstvom vladajuće AKP, prema gotovo konačnim rezultatima koji su iznenadili posmatrače.

Erdogan (70) na vlasti 21 godinu, uložio je posebne napore tokom kampanje za Istanbul, ekonomske i kulturne prestonice čiji je bio gradonačelnik 1990-ih, a koji je prešao u opoziciju 2019.

Tokom kampanje, Erdogan je održavao svakodnevne sastanke, koristeći neograničeno vreme emitovanja na javnoj televiziji, dok su njegovi protivnici bili gotovo lišeni toga.

Poraz njegove Partije pravde i razvoja, posebno u Istanbulu, imaće ozbiljne posledice.

Za mnoge posmatrače, gradonačelnik Istanbula će imati otvoren put za predsedničke izbore 2028. godine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS