Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website EU beleži najteži ekonomski pad od Drugog svetskog rata - | K-013 Portal

EU beleži najteži ekonomski pad od Drugog svetskog rata

evropska unija, EU, ekonomski pad

Evropska komisija prognozira da će u drugom kvartalu ove godine ekonomija EU doživeti najteži pad od Drugog svetskog rata. Predviđa se da će se BDP Evrozone smanjiti za 8,7 procenata ove godine, a porasti za 6,1 u 2021. godini. Kada je u pitanju EU 27, očekivani pad BDP u 2020. godini je 8,3, a rast 5, 8 procenata u narednoj godini.

Evropski komesar zadužen za ekonomiju Paolo Đentiloni predstavljajući letnju ekonomsku prognozu Evropske komisije ocenjuje je da je pandemija COVID19 pogodila evropsku ekonomiju više nego što je bilo očekivano.

Đentiloni dodaje da je put ka privrednom oporavku u Evropi , ali i celom svetu, i dalje nesiguran prvenstveno zbog novih žarišta infekcije koje zahtevaju ponovno uvođenje vanrednih mera i mera zatvaranja.

”Realni globalni BDP van EU očekuje pad od više od 3 procenta u prvom kvartalu ove godine dok će drugi kavartal biti mnogo teži na globalnom nivou jer je većina zemlja tada uvela mere zatvaranja”, kaže Đentiloni.

U Evropskoj komisiji navode da su izvesna poboljšanje u ekonomskim aktivnostima već je primećena krajem juna i početkom jula.

Istovremeno ocenjuje se da su primetne razlike među zemljama članicama kada je reč o ekonomskom padu, ali i oporavku.

”Sve zemlje članice će imati pad u ekonomiji i oporavak u 2021. godine, ali i postoje velike razlike između recesija i oporavka među članicama što je zasnovano na različitim ekonomski strukturama i posledicama pandemije,navodi Đentiloni.

Značajan ekonomski pad u 2020. godini očekivan je za Francusku, Italiju i Španiju, dok se manji predviđa za Nemačku, Holandiju i Poljsku.

Očekuje se da će Nemačka u ovoj godini zabeležiti pad BDP od 6,3 procenta, a da se u 2021. godini očekuje oporavak nemačke privrede za 5,3 procenta

Istovremeno, Komisija predviđa pad francuske ekonomije 10,6 procenata BDP, a zatim i rast 7, 6 procenata u 2021. godini.

Za Italiju je očekivan pad BDP 11,2 procenta u 2020 i rast od 6,1 u 2021. godini.

U Briselu očekuju da će inflacija u članicama Evrozone ostati relativno niska ove godine (0,3 procenta), a da će se malo povećati 2021. godine (1,1 procenat).

Kada je reč o tržištu rada, u Evropskoj komisiji navode da se značajno manji broj radnih časova tokom trajanja pandemije nije pretvori u veliki broj nezaposlenih u EU.

”Povećanje broja nezaposlenih je, za sada, relativno malo u odnosu na snažni pad ekonomskih aktivnosti što razlikuje EU od ostatka sveta, posebno SAD”, naglašeno je u Evropskoj komisiji.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS