Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evropska komisija: Hrvatska spremna za evro - | K-013 Portal

Evropska komisija: Hrvatska spremna za evro

hrvatska, evropska komisija, evro, evrozona

Hrvatska zadovoljava konvergencijske kriterijume i Evropska komisija je danas zaključila da je spremna da postane 20. članica evrozone od 1. januara 2023. godine.

„Čestitke Hrvatskoj! Danas je Hrvatska napravila značajan korak prema prihvatanju evra, naše zajedničke valute. Manje od deset godina od ulaska u EU, Hrvatska je sada spremna pridružiti se evru od 1. januara“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prenosi agencija Hina.

Ona je dodala da će ulazak u evrozonu hrvatsku privredu učiniti jačom, doneti koristi građanima, preduzećima i društvu uopšte te da će i evro postati jači s ulaskom Hrvatske.

Evropska centralna banka (ECB) i Evropska komisija objavili su danas izveštaj o konvergenciji u kome se ocenjuje napredak država članica u ispunjavanju kriterijuma koje moraju ispuniti kako bi uvele evro. Izvještaj pokriva sedam zemalja – Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Švedsku. Danska ima trajno izuzeće od obaveze uvođenja evra i nije obuhvaćena izveštajem.

Europska centralna banka i Evropska komisija svaka za sebe izrađuju svake dve godine izveštaje o konvergenciji, koja su komplementarna. Ti izveštaji su temelj za odluku Saveta o tome da li neka zemlja ispunjava uslove za pridruživanje evru.

Istovremeno s objavljivanjem konvergencijskog izveštaja, Komisija je objavila i predlog odluke Saveta EU i predlog uredbe o ulasku Hrvatske u evrozonu.

„U svetlu procjene Komisije i uzimajući u obzir dodatne činioce relevantne za ekonomsku integraciju i konvergenciju, uključujući razvoj platnog bilansa i integraciju tržišta roba, rada i finansijskih tržišta, Komisija smatra da Hrvatska ispunjava uslove za uvodjenje evra”, ističe izvršno telo EU-a.

O izveštaju i tim predlozima će raspravljati evrogrupa na sastanku 16. juna, a ona će uputiti preporuku Savetu za ekonomske i finansijske poslove (ECOFIN), koje će, kako se očekuje, dan posle, 17. juna dati političku suglasnost. Potom će političku saglasnost dati čelnici država članica na svom samitu 23. i 24. juna, a onda će Evropski parlament na plenarnoj sednici od 4. do 7. jula dati mišljenje o tim predlozima.

Konačnu odluku usvajanjem zakonodavnih akata će doneti ECOFIN na sastanku 12. jula. Tada će biti donesena uredba o pristupanju Hrvatske europodručju i uredba o definitivnom tečaju po kojem će se mijenjati kune za euro.

Hrvatska kuna je u julu 2020. uključena u Evropski kursni mehanizam (ERM II) po središnjem paritetu 1 evro = 7,53450 kuna. Očekuje se da će to biti i konačni kurs konverzije.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Sasa Kovacevic 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city