Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Godfri: Sastanak predstavnika Beograda i Prištine nije otkazan, nego odložen - | K-013 Portal

Godfri: Sastanak predstavnika Beograda i Prištine nije otkazan, nego odložen

sastanak Vučić Tači, Godfri, Vučić, Tači

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući nije otkazan, nego odložen, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i naveo da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa kosovske strane.

„Nakon izbora predsednik Vučić ima mandat da se bavi tim pitanjem. Jedna od posledica rezultata izbora je da on ima punu odogovornost na srpskoj strani, a izazov za Prištinu je što oni trenutno nemaju sagovornika za njega“, rekao je Godfri u intervjuu za „Politiku“.

On je naveo da se prema informacijama koje dobija iz Prištine, radi na pravljenju infrastrukture za razgovore i Vučić će uskoro imati sagovornika sa njihove strane.

„Moj utisak je da sada, kada smo dogovoril da tempo mora da bude brži, možemo da očekujemo brojne događaje na ovu temu i u evropskim prestonicama“, naveo je Godfri.

Govoreći o vremenskom okviru za te predstojeće događaje, Godfri je rekao da je specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel bio veoma direktan i poručivao da, ako ovaj proces neće doneti rezultate, on ima čime drugim da se bavi, kao i da je isti slučaj i sa Vučićem.

Za Grenelovu ulogu Godfri je rekao da je njegov utisak da nije bilo Grenelove energije i velikog truda i dalje bismo se bavili pitanjem carina i drugih recipročnih mera, kao preprekama za ponovno započinjanje dijaloga.

On je naveo da su SAD zadovoljne što su te prepreke uklonjene i da je siguran da će i uključivanjem specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka doći do nastavka dijaloga.

„Naši evropski partneri sada su veoma aktivni jer nastoje da usklade korak sa tempom koji je postavio ambasador Grenel“, rekao je Godfri.

(Tonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.