Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website IAEA: Nuklearna elektrana Zaporožje u ‘izuzetno ozbiljnom’ stanju - | K-013 Portal

IAEA: Nuklearna elektrana Zaporožje u ‘izuzetno ozbiljnom’ stanju

iaea, nuklearna elektrana zaporozje

Bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini nije bila direktno ugrožena napadom drona koji je izazvao eksploziju, ali se to postrojenje nalazi u „izuzetno ozbiljnom stanju“, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Zaporožje, najveća nuklearna elektrana u Evropi, nalazi se pod ruskom kontrolom, a njena bezbednost bila je više puta u opasnosti, navodno zbog napada obe strane.

IAEA je saopštila da se eksplozija dogodila u centru za obuku pored elektrane, te da su dobili informaciju da je uzrok napad dronom. Nije izneto više detalja, ali se pretpostavlja da ih je obavestila ruska strana.

Rusija i Ukrajina se često međusobno optužuju za napade oko nuklearke, a Moskva je danas navela da Ukrajina stoji iza napada dronom na objekat dan ranije. Kijev je odgovorio optužbom da Rusija širi dezinformacije.

Ni Kijev ni Moskva nisu napravili značajnije pomake na frontu dugom oko 1.000 kilometara na istoku i jugu Ukrajine, te je rat prešao u fazu iscrpljivanja i sveden je na napade bespilotnim letelicama, raketama i artiljerijom.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.