Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Iranski mediji potvrdili da su pokrenuti napadi dronovima na ciljeve u Izraelu - | K-013 Portal

Iranski mediji potvrdili da su pokrenuti napadi dronovima na ciljeve u Izraelu

iran, izrael, dronovi

Iranski državni mediji potvrdili su danas da su pokrenuti napadi dronovima na ciljeve u Izraelu u znak odmazde.

Prema iranskoj Pres TV, Korpus Iranske revolucionarne garde (IRGC) "izvela je opsežne napade bespilotnim letelicama na ciljeve na okupiranim teritorijama", što je termin, kako navodi CNN, koji Iran koristi za Izrael. Saopštenje IRGC-a pročitano je i na iranskoj državnoj televiziji.

"Kao odgovor na zločin cionističkog režima u napadu na konzularni deo iranske ambasade u Damasku, vazdušne snage IRGC su desetinama bespilotnih letelica i projektila pogodile određene ciljeve na teritoriji cionističkog režima", navodi se u saopštenju.

Iz Irana ka izraelskoj teritoriji lansiran je i treći talas dronova, preneo je Tajms of Izrael pozivajući se na iranske medije.

Više dronova je viđeno kako lete iz pravca Irana iznad iračke provincije Sulejmanija, rekla su za Rojters tri bezbednosna izvora.

Irak je ranije danas najavio zatvaranje svog vazdušnog prostora i obustavljanje vazdušnog saobraćaja, rečeno je iz iračkog ministarstva saobracaja državnoj novinskoj agenciji te zemlje.

Zasad nema komentara izraelske vojske (IDF) o napadu.

Netanijahu je pre nekoliko minuta na konferenciji za novinare objavio da je Izrael spreman.

"Prethodnih nekoliko nedelja Izrael se spremao za mogućnost direktnog napada iz Irana, a naša protivvazdušna odbrana je raspoređena. Spremni smo za svaki scenario, kako za napad, tako i za odbranu", poručio je Netanijahu.

23.46 - Ajatolah Hamnei: Izraelski režim biće kažnjen za napad na iranski konzulat

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je danas da će izraelski režim biti kažnjen za napad na iranski konzulat u Damasku.

"Napad na naš konzulat je napad na naše tlo. Takav stav je zajednički za ceo svet. Zlonamerni cionistički režim je napravio pogrešan potez u ovom slučaju. Treba da bude kažnjen i biće kažnjen", rekao je Hamnei u video-obraćanju objavljenom na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da se konzulat i kancelarije ambasade u svakoj državi smatraju teritorijom zemlje kojoj ambasada pripada.

Iranske vlasti prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

22. 34 - Iranski mediji: Na Izrael ispaljene i desetine krstarećih raketa

Vazdušno-kosmičke snage Korupusa iranske revolucionarne garde ispalile su danas, pored stotina dronova, i desetine krstarećih raketa na Izrael, javljaju iranski mediji.

Vojna operacija je odgovor na napad izraelskih snaga na iranski konzulat u Damasku 13. aprila, prenosi agencija Tasnim.

23.10 - Počeo sastanak izraelskog ratnog kabineta

Izraelski ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu, javlja Nešnal indipendent.

"Počeo je sastanak izraelskog ratnog kabineta na kojem se raspravlja o iranskom napadu", naveo je ovaj mediji na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

U međuvremenu, kako prenosi Si-En-En, u gradu Haifi na severu Izraela otvorena su javna skloništa.

Opštinska uprava Haife napravila je specijalnu procenu situacije na osnovu bezbednosne situacije.

Kako se dodaje u poruci vlasti Haife, upućenoj građanima, u slučaju uzbune, biće otvorene železničke stanice, koje su odobrene za korišćenje kao skloništa.

23.05 - Bajden se vraća u Vašington zbog pretnji Irana Izraelu

Američki predsednik Džozef Bajden vratiće se večeras u Vašington kako bi se konsultovao sa timom za nacionalnu bezbednost dan nakon što je rekao da očekuje iranski napad na Izrael pre, nego kasnije.

22.45 - Mediji: Lansiran drugi talas dronova iz Irana ka Izraelu

Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji, preneo je Tajms of Izrael pozivajući se na iranske medije.

Desetine bespilotnih letelica lansirano je prethodno u prvom talasu sa iranske teritorije prema Izraelu, preneli su izraelski mediji.

''Middle East Eye'' navodi da će dronovima koji su lansirani u prvom talasu biti potrebni sati da stignu do Izraela i da postoji mogućnost da će ih presresti izraelski vojni avioni, kao i drugi sistemi protivvazdušne odbrane Izraela.

22.41 - Portparol IDF: Iranskim dronovima biće potrebno nekoliko sati

Portparol Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) Danijel Hagari potvrdio je da je večeras počeo iranski napad na Izrael i da će dronovima biti potrebno nekoliko časova da dolete do izraelskog vazdušnog prostora, dodajući da su GPS servisi nedostupni na više lokacija u zemlji.

22.31 - U Tel Avivu prijavljen veliki nestanak struje

U mnogim okruzima Tel Aviva večeras je prijavljen veliki nestanak struje usled velikog sajber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS