Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lavrov: Cilj Zapada je da slomi Srbe, to potvrđuje i rezolucija o Srebrenici - | K-013 Portal

Lavrov: Cilj Zapada je da slomi Srbe, to potvrđuje i rezolucija o Srebrenici

sergej lavrov, rezolucija o srebrenici

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je cilj Zapada da se slome Srbi, što potvrđuje i pokretanje usvajanja rezolucije o Srebrenici, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

„Ambicija da se slome Srbi još postoji. Pre deset godina su pokušali da takvu rezoluciju donesu na Savetu bezbednosti UN. Mi smo uložili veto“, rekao je Lavrov u intervjuu za banjalučku Alternativnu televiziju (ATV).

On je ocenio da je „nemoguće objasniti čime se na praktičnom planu rukovode Evropljani dok guraju tu ideju, osim da to rade zato što misle da su Srbi previše svojeglavi“.

„Srbi su previše samostalni u svom ponašanju, Srbi se ne pokoravaju zahtevima da se pridruže sankcijama protiv Rusije, Srbi neće da priznaju nezavisnost Kosova, ne žele da Kosovo bude član međunarodnih organizacija“, dodao je ruski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, sve to je sada faktički ulitimatum Zapada zvaničnom Beogradu.

Navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno potvrdio evropsku orjentaciju državne politike, Lavrov je ocenio da mu je na to iz Brisela odgovoreno da će Srbija, ako želi da postane članica EU, morati da prizna Kosovo i pridruži se sankcijama protiv Rusije, jer, „članstvo u EU automatski podrazumeva borbu protiv Rusije“.

Lavrov je sramotnom nazvao odluku Parlamentarne Skupština Saveta Evrope da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope kao punopravan član, dodavši da zapadne zemlje to pravdaju navodima da je na Kosovu primetan napredak u borbi protiv korupcije i uspostavljen efikasan sistema pravosuđa.

„Ali, svi znaju da je Kosovo teritorija potpunog bezakonja“, naglasio je ruski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, na Kosovu „nema nikakve demokratije, to je teritorija organizovanog kriminala i teritorija etničkog čišćenja u odnosu prema Srbima“.

Lavrov je ocenio da (na Kosovu) „iskorenjuju pravoslavlje i da se Zapadu to sviđa“, dodavši da „Zapad želi da se pravoslavlju nanese nepopravljiva šteta i da se pravoslavni svet nađe pod rukovodstvom istanbulskog patrijarha, koji se nalazi pod direktnom komandom Sjedinjenih Država“.

U isto vreme, kazao je ministar spoljnih poslova Rusije, u Bosni i Hercegovini (BiH) predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika „prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Dejton, iako je on, sa svojim timom, jedini koji se u Bosni bori za dejtonske principe“.

Prema njegovim rečima, „samoimenovani nemački visoki predstavnik (Kristijan Šmit), koji je nelegitiman, jer ga nije potvrdio Savet bezbednosti, pokušava na sve načine da diskredituje RS i zastupa stav o unitarizaciji BiH“.

„To rade ljudi koji s vremena na vreme optužuju nas i druge zemlje za kršenje Povelje UN, za kršenje rezolucija Saveta bezbednosti. A to što oni sada guraju u svojstvu dnevne agende za BiH jeste direktno potkopavanje rezolucije Saveta bezbednosti UN“, zaključio je Lavrov.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.