Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lovci na viruse u kineskim pećinama sprečavaju nove pandemije - | K-013 Portal

Lovci na viruse u kineskim pećinama sprečavaju nove pandemije

Grupa naučnika istražuje pećine u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan, kako bi među populacijom slepih miševa pronašli nove viruse, posebno one iz porodice korone i sprečili nove velike pandemije.

Piter Dažak, koji je lovac na viruse već 10 godina, kaže da je do sada u više od 20 zemalja identifikovano oko 500 novih koronavirusa, na osnovu 15.000 uzoraka uzetih sa slepih miševa, a da je onaj uzet 2013. iz jedne pećine u Kini mogući predak kovida 19.

Dažak, koji je predsednik "Ekološke zdravstvene alijanse", američke nevladine organizacije specijalizovane za otkrivanje novih virusa i prevenciju pandemija, dodaje da se otkrića prenose u otvorenu biblioteku svih poznatih virusa koji napadaju životinje, prenosi CNN.

Na osnovu tih informacija, kako navodi, naučnici mogu da predvide za koje je sojeve najverovatnije da će preći na ljude i na da taj način pripreme svet na nove pandemije kao što je aktuelna panedmija kovida 19.

Cilj istraživanja je da se novi virusi koji napadaju životinje, uključujući koronaviruse, identifikuju pre nego što pređu na čoveka.

Dažek procenjuje da slepi miševi nose do 15.000 koronavirusa, od kojih je do sada poznato samo nekoliko stotina.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.