Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website „Neka lete na svojim metlama“ - Roskosmos obustavlja isporuku raketnih motora SAD-u - | K-013 Portal

„Neka lete na svojim metlama“ - Roskosmos obustavlja isporuku raketnih motora SAD-u

roskosmos, raketni motori

„U ovoj situaciji, više ne možemo da obezbedimo SAD-u najbolje raketne motore na svetu. Neka lete na nečem drugom – na svojim metlama“

Ruska kosmiča agencija je objavila da uvodi kontrasankcije zbog ograničenja koja joj je međunarodna zajednica uvela zbog rusko-ukrajinskog rata.

Prema rečima direktora agencije Dmitrija Rogozina, "Roskosmos" će obustaviti isporuku raketnih motora RD-181 u SAD i zadržati 24 motora koji su trenutno u vlasništvu zemlje.

„U ovoj situaciji, više ne možemo da obezbedimo SAD-u najbolje raketne motore na svetu. Neka lete na nečem drugom – na svojim metlama“, rekao je on na ruskoj televiziji.

Rogozin je takođe saopštio da je pisao Ankei Kajzer-Picali, šefici Nemačkog vazdušno-kosmičkog centra (DLR), najavljujući da će Rusija prestati da sprovodi zajedničke naučne eksperimente na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Ono što je opisao kao neprijateljske i destruktivne akcije DLR-a, narušile su ključne zajedničke kosmičke projekte. On je ukazao na gašenje nemačkog teleskopa širokog polja eROSITA na ruskoj opservatoriji, što je dovelo do kolapsa jedinstvenog naučnog projekta stvaranja mape celog neba u Rentgenovom (rendgenskom) spektru.

„Nemačke kolege koje su preduzele takve korake da politizuju naše odnose završiće bez ičega“, dodao je on.

Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini prošle nedelje, navodeći da je bila prinuđena da to učini kako bi sprečila kijevske oružane snage da napadnu otcepljene regione Donjecka i Luganska i kako bi „demilitarizovala” i „denacifikovala” zemlju.

Zapad je skoro univerzalno osudio Rusiju za ono što je nazvao "ničim izazvanom agresijom". Sankcije koje su od tada uvedene Moskvi u znak odmazde ciljaju na dugačku listu ruskih vlasti i imaju za cilj da ozbiljno utiču na rusku ekonomiju. UN su usvojile rezoluciju kojom se osuđuju ruske akcije u Ukrajini i zahtevaju od Rusije da odmah povuče svoje trupe.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Sasa Kovacevic 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city