Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nivo Urala i dalje raste, poplavljeno oko 12.000 kuća u Rusiji - | K-013 Portal

Nivo Urala i dalje raste, poplavljeno oko 12.000 kuća u Rusiji

reka ural, poplava, rusija

Nivo reke Ural neprestano raste, a u Rusiji je, u oblasti na granici sa Kazahstanom poplavljeno oko 12.000 kuća.

Više hiljada ljudi evakuisano je prošle nedelje iz ruskog regiona Orenburg nakon što je brana na reci eksplodirala pod velikim pritiskom vode.

Guverner Orenburga Denis Pasler je tokom razgovora sa predsednikom Vladimirom Putinom putem video veze, a koji je prenošen na televiziji, rekao da su poplavljeno 11.972 kuće i 16 državnih medicinskih ustanova.

Pored toga, 3.600 kuća, u kojima živi oko 20.000 ljudi, u neposrednoj je opasnosti od poplava jer nivo vode nastavlja da raste.

Lokalne vlasti proglasile su vanredno stanje u regionu.

Situacija je najteža u Orenburgu, glavnom gradu regiona, rekao je Pasler, gde je nivo vode u reci Ural dostigao rekordnih 10,87 metara.

Šteta od poplava procenjuje se na više od 40 milijardi rubalja (428 miliona američkih dolara).

Duž granice sa Kazahstanom, vlasti u regionima Kurgan i Tjumen takođe se pripremaju za moguće poplave jer nivo vode u lokalnim rekama raste.

Poplave su pogodile i Kazahstan, gde su vlasti proglasile vanredno stanje u 10 od 17 regiona.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.