Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nova pravila SAD: Za vizu potrebni detalji s društvenih mreža - | K-013 Portal

Nova pravila SAD: Za vizu potrebni detalji s društvenih mreža

Američka viza

Stejt department od sada traži od skoro svih podnosilaca zahteva za dobijanje američke vize da predaju svoja korisnička imena na društvenim medijima, stare i-mejl adrese i brojeve telefona.

Nova pravila odnose se na skoro sve podnosioce zahteva za dobijanje imigrantske i neimigrantske vize.

„Nacionalna bezbednost je naš prioritet kada odlučujemo o zahtevima za vizu, i svaki potencijalni putnik i imigrant u SAD prolazi detaljnu bezbednosnu proveru“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ističe se da se stalno radi na nalaženju mehanizama za poboljšanje procesa provere kako bi se zaštitili američki građani.

Ranije su korišnička imena na društvenim medijima, stare i-mejl adrese i brojevi telefona isključivo traženi od podnosilaca zahteva za vizu, za koje je utvrđeno da moraju da prođu dodatnu proveru, kao što su osobe koje su putovale u oblasti pod kontrolom terorističkih organizacija.

Kako navodi AP, procenjuje se da je godišnje bilo oko 65.000 podnosilaca zahteva za vizu, koji su potpadali pod tu kategoriju.

Očekuje se da će promena, koja je predložena u martu 2018. godine, uticati na oko 15 miliona stranaca, koji podnose zahteve za dobijanje vize za ulazak u SAD svake godine.

U novim pravilima za podnošenje zahteva za vizu navodi se spisak platformi društvenih mreža i zahteva od podnosilaca zahteva da obezbede sve naloge koje su imali u proteklih pet godina.

Pored istorije na društvenim medijima, podnosioci zahteva moraju da pruže broje telefona koje su koristili u proteklih pet godina, i-mejl adrese, a zahteva se i da obezbede status o putovanjima u inostranstvu i deporataciji, kao i da navedu da li je iko od članova njihove porodice učestvovao u nekim terorističkim aktivnostima.

Od zahteva su jedino izuzeti podnosioci zahteva za određene tipove diplomatskih i službenih viza.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.