Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otkrivena najstarija šuma na svetu - | K-013 Portal

Otkrivena najstarija šuma na svetu

Otkrivena najstarija šuma na svetu

Dokaz o najstarijoj šumi na svetu, koja datira još od pre 385 miliona godina, otkriven je u napuštenom kamenolomu u američkoj saveznoj državi Njujork, pokazuje nova studija objavljena u časopisu „Karen Bajolodži“.

Fosilizirano korenje, tragovi drevnog krajolika, pripadalo je drveću sa stablom i lišćem, slično onome što i danas vidimo, piše u studiji, prenosi CNN.

Nalaz je otkriven u mestu Kairo, oko 60 kilometara južno od Olbanija. Dosad su naučnici smatrali da je najstarija fosilizirana šuma u Gilboi, takođe u Njujorku, ali ova u Kairu je dva ili tri miliona godina starija i znatno se razlikuje.

Zvaničnik Državnog muzeja Njujorka prvi je uočio veliku strukturu u obliku korena na dnu kamenoloma.

Kristofer Beri, koautor studije i paleobotaničar na Univerzitetu Kardif u Velikoj Britaniji, rekao je za CNN da je bio pomalo skeptičan kad je prvi put posetio nalazište. Smatrao je da bi to moglo biti moderno drvo koje je izraslo u steni i kasnije bilo uklonjeno. Nakon pobližeg pregleda uzoraka tla, istraživači su brzo potvrdili da se radi o otisku nečeg mnogo starijeg, preneo je portal Index.hr.

Ekipa naučnika pažljivo je uklonila sloj zemlje, pomno mapirajući izvanredno otkriće. Pretpostavlja se da je katastrofalna poplava ubila većinu drveća u šumi, ali je sačuvan korenski sistem. U blizini najvećih stabala pronađeni su čak i fosili riba.

Ovo otkriče omogućava uvid u veliko tranziciono razdoblje planete iz sveta bez šuma u svet koji je pokriven šumama, smatra Beri.

(Tanjug)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.