Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Peking nazvao američku demokratiju oružjem za masovno uništenje - | K-013 Portal

Peking nazvao američku demokratiju oružjem za masovno uništenje

peking, amerika, americka demokratija, masovno unistenje, oruzje

Peking je ocenio danas da je američka demokratija „oružje za masovno uništenje“, posle samita za demokratiju koji je organizovao predsednik SAD Džozef Bajden da približi zemlje sa istim vrednostima naspram autoritarnih režima.

„Demokratija je već odavno postala oružje ‘za masovno uništenje’ koje koriste SAD da se mešaju u druge zemlje“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova u saopštenju objavljenom onlajn optužujući Vašington da je „podsticao ‘obojene revolucije’ u inostranstvu“.

Kina nije pozvana na dvodnevni virtuelni samit o demokratiji kao ni druge zemlje poput Rusije i Mađarske, i optužila je američkog predsednika da podstiče ideološke podele nasleđene iz Drugog svetskog rata.

Portparol kineske diplomatije rekao je takođe da je samit organizovan da se „učvrste linije ideoloških predrasuda, da se instrumentalizuje i naoruža demokratija i podstiče na podele i konfrontaciju“.

Kina se sa svoje strane obavezuje da će se „čvrsto odupirati i protiviti svim vrstama pseudo demokratije“.

Uoči samita Peking je pojačao svoju propagandnu kampanju kritikujući demokratiju koju je opisivao kao korumpiranu i neuspelu.

U beloj knjizi objavljenoj prošle nedelje, čiji cilj je bio da utvrde svoj legitimitet, komunističke vlasti koje su postale sve autoritarnije pod predsedništvom Si đinpinga hvalile su svoj model, model „integralne narodne demokratije“, navodi agencija Frans pres.

Tenzije između dve najveće sile sveta pojačane su poslednjih godina oko tehnološkog i trgovinskog takmičenja, ljudskih prava i pitanja Sinđanga gde živi manjina Ujgura, i Tajvana koji Kina smatra svojim integralinim delom.

Američko ministarstvo finansija juče je uvelo sankcije za dva visoka kineska zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava u Sinđangu, i stavilo kinesku firmu za veštačku inteligenciju „SenseTime“ na crnu listu zbog njene tehnologije prepoznavanja lica uperene protiv manjine Ujgura.

Tajvan, ostrvo koje ima sopstvenu vladu a koje Peking smatra delom Kine, pozvan je na Bajdenov virtuelni samit o demokratiji, što je predstavljalo jasnu provokaciju prema Kini.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city