Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Putin: Rusija će nastaviti da radi na formiranju multipolarnog svetskog poretka - | K-013 Portal

Putin: Rusija će nastaviti da radi na formiranju multipolarnog svetskog poretka

putin, ceremonija, inauguracija

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da će Rusija nastaviti da radi sa partnerima na formiranju multipolarnog svetskog poretka, kao i da je razgovor o bezbednosnim pitanjima sa zapadnim zemljama moguć, ali pod ravnopravnim uslovima.

"Zajedno sa partnerima u evroazijskim integracijama, sa drugim centrima za suvereni razvoj, nastavićemo da radimo na formiranju multipolarnog svetskog poretka, ravnopravnog i nedeljivog sistema bezbednosti", rekao je Putin na ceremoniji inauguracije u palati u Kremlju.

On je rekao da je Rusija bila i biće otvorena za jačanje dobrih odnosa sa svim zemljama koje u noj vide pouzdanog i poštenog partnera.

Rusija ne odbija dijalog sa zapadnim zemljama, ali da je izbor na njima, istakao je Putin.

"Da li i dalje planiraju pokušaje da obuzdaju razvoj Rusije, nastave politiku agresije, pritisak na našu zemlju koji ne prestaje godinama, ili traži put ka saradnji i miru", rekao je ruski lider na ceremoniji inauguracije. Prema njegovim rečima razgovor Rusije i zapadnih zemalja o pitanjima bezbednosti je moguć samo pod ravnopravnim uslovima, a ne sa pozicije sile.

"Ponavljam, razgovor, uključujući i o pitanjima bezbednosti i strateške stabilnosti, moguć je, ali ne sa pozicije snage, već razgovor bez ikakve bahatosti, uobraženosti i lične isključivosti, samo pod jednakim uslovima, uz poštovanje uzajamnih interesa", naglasio je Putin.

On je podvukao da je narod Rusije jedinstven i veliki i da će Rusi zajeno prevazići prepreke, ostvariti svoje planove i pobediti. Dodao je da je samo zajedno sa narodom moguće ostvariti zaista velike ciljeve.

"Danas smo, u suštini, odgovorni našoj hiljadugodišnjoj istoriji, našim precima koji su osvajali naizgled nedostupne visine, jer im je domovina uvek bila na prvom mestu. Znali su da velike ciljeve mogu ostvariti samo zajedno sa državom i narodom. I izgradili svetsku silu - našu Otadžbinu", rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Predsednik Rusije smatra da je neophodno obezbediti pouzdan kontinuitet u razvoju zemlje u decenijama koje dolaze, odgajati i obrazovati mlađe generacije koje će jačati moć Rusije, razvijati njenu državnost, zasnovanu na međunacionalnoj harmoniji, čuvajući tradiciju svih naroda koji žive u Rusiji.

On je poručio da će interesi i bezbednost ruskog naroda za njega biti iznad svega i izrazio nadu da će Rusi dostojanstveno proći kroz "ovaj težak, kritični period i postati još jači". Obećao je da će učiniti sve i iskoristiti sva zakonska i ustavna ovlašćenja da opravda poverenje Rusa, napominjući da su ruski građani potvrdili ispravnost kursa zemlje, što je, kako je naveo, važno u kontekstu ozbiljnih iskušenja.

"Vi ste, građani Rusije, potvrdili ispravnost kursa zemlje, sada kada smo suočeni sa ozbiljnim iskušenjima, vidim u tome duboko razumevanje naših zajedničkih istorijskih ciljeva. Konsolidovana volja miliona ljudi je ogromna snaga, dokaz našeg zajedničkog čvrstog uverenja da ćemo sami odrediti sudbinu Rusije i zarad današnjih i budućih generacija...Služenje Rusiji je ogromna čast, odgovornost i sveta dužnost šefa države", zaključio je Putin u svom govoru na ceremoniji polaganja zakletve.

Ovo je peta ceremonija inauguracije u Putinovoj političkoj karijeri, on će obavljati najvišu izabranu funkciju u narednih šest godina - do 2030. godine.

Na predsedničkim izborima u Rusiji, održanim od 15. do 17. marta, Putin je osvojio 87,28 odsto glasova.
Putin će imati najvišu izabranu funkciju u narednih šest godina, do 2030. godine.

Dižarik: Gutereš će poslati pismo predsedniku Rusije povodom inauguracije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš će poslati pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu povodom inauguracije ruskog lidera, izjavio je Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara UN.

"Generalni sekretar će poslati pismo, kao što to čini svaki put prilikom inauguracije nekog šefa države", rekao je Dižarik za TASS.

Stano: Ambasadori EU i SAD neće prisustvovati Putinovoj inauguraciji

Ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi neće prisustvovati ceremoniji inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je ta odluka u skladu sa stavom većine zemalja članica bloka.

''Naš ambasador neće prisustvovati, kao i većina država članica'', rekao je Stano.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da inauguraciji ruskog predsednika neće prisustvovati ni američki ambasador u Moskvi, dok će francuski ambasador prisustvovati inauguraciji, za razliku od kolege iz Nemačke.

Baltičke države, koje više nemaju diplomatske izaslanike u Moskvi, takođe su kategorički isključile prisustvo inauguraciji Putina.

Putin je na predsedničkim izborima u martu osvojio 87,28 odsto glasova.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.