Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Si Đinping doputovao u posetu Francuskoj, u utorak stiže u Srbiju - | K-013 Portal

Si Đinping doputovao u posetu Francuskoj, u utorak stiže u Srbiju

kina, si, francuska

Veze između Kine i Francuske su primer mirnog suživota i saradnje između zemalja sa različitim sistemima, izjavio je danas kineski predsednik Si Đinping po dolasku u Pariz, u posetu Francuskoj.

"Razvoj veza dve zemlje takođe unosi stabilnost i pozitivnu energiju u turbulentni svet", rekao je Si, a prenosi Rojters pozivajući se na kinesku agenciju Sinhua.

Si je stigao u posetu Francuskoj povodom 60 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, a na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Predsednika Kine je na aerodromu u Parizu dočekao premijer Francuske Gabrijel Atal.

Si Đinping će se sutra sastati sa Makronom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta KPK Cai Ći, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta KPK i ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Kineski međunarodni radio.

U Pekingu je ranije najavljeno da će Si tokom petodnevne turneje po Evropi, osim Francuske, posetiti i Srbiju i Mađarsku.

Ovo je prva poseta lidera Kine Evropi u poslednjih pet godina.

Kako piše Kineski međunarodni radio, ova poseta je od velikog značaja za promovisanje opšteg razvoja odnosa Kine sa Francuskom, Srbijom, Mađarskom i celom Evropom, a takođe će dati novi podsticaj jačanju mira širom sveta.

Predsednik Kine će, posle Francuske, 7. i 8. maja boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavila je ranije pres služba predsednika Srbije.

Odnos Kine i Francuske dostigao nove visine poslednjih godina

Kineski predsedik Si Đinping saopštio je danas da je odnos Kine i Francuske poslednjih godina dostigao nove visine i dodao da zemlje nastavljaju da unapređuju saradnju u oblasti vazduhoplovstva, nuklearne energije poljoprivrede i zelenog razvoja.

''Rastući kinesko-francuski odnos ne samo da donose koristi za dva naroda, vec i obezbeđuje stabilnost i pozitivnu energiju turbulentnom svetu'', rekao je Si po dolasku u Pariz u posetu Francuskoj, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

On je istakao da Kina i Francuska, ''kao važni predstavnici istočne i zapadne civilizacije'', imaju dugu istoriju uzajamnog uvažavanja i divljenja.

''Francuski mislioci prosvetiteljstva okrenuli su se proučavanju kineske kulture pre nekoliko vekova, veliki francuski mislioci i pisci kao što su Volter, Didro, Igo i Balzak bili su poznata imena u Kini. Pre šezdeset godina naše dve zemlje probile su hladnoratovsku blokadu i uspostavile diplomatske odnose na nivou ambasadora, a tokom 60 godina od tada, naši bilateralni odnosi su uvek bili u skladu sa odnosima Kine sa zapadnim zemljama, postavljajuci vrhunski primer zemljama sa različitim društvenim sistemima da koegzistiraju u miru i da teže saradnji od kojih svi dobijaju'', istakao je Si.

On je istakao da će u okviru treće državne posete Francuskoj sa predsednikom Emanuelom Makronom razgovarati o napretku odnosa Kine i Francuske i Kine i Evrope u novim okolnostima, kao i o glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima u svetu danas.

''Nadam se da ce ova poseta pomoci učvršcivanju našeg dugogodišnjeg prijateljstva, jačanju političkog poverenja, izgradnji strateškog konsenzusa i produbljivanju razmene i saradnje u različitim oblastima'', rekao je kineski predsednik.

Si će se pored Makrona sastati i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta KPK Cai Ći, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta KPK i ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Kineski međunarodni radio.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.