Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sin premijera Češke najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv oca - | K-013 Portal

Sin premijera Češke najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv oca

ceski premijer, andrej babis

Sin češkog premijera, Andrej Babiš mlađi, izjavio je da je "odlučan da podnese krivičnu prijavu" protiv svog oca u vezi sa navodnom prevarom pri dobijanju subvencija Evropske unije.

„Protiv mene su počinjeni zločini. Moj otac treba da odgovara na sudu za ono što se usudio da mi uradi“, izjavio je Babiš mlađi za list Denik N.

Babiš optužuje svog oca da ga je uvukao u slučaj navodne zloupotrebe evropskih sredstava, samo mesec dana uoči parlamentarnih izbora u Češkoj, prenosi briselski portal Euraktiv.

Tvrdi i da je protiv svoje volje držan na Krimu 2018, kako ne bi svedočio u tom slučaju.

Premijer negira te optužbe i tvrdi da je njegov sin mentalno oboleo.

Češka policija je 9. septembra pet sati ispitivala Babiša mlađeg. On im je dao mišljenje stručnjaka, u kojem se navodi da nema problema s mentalnim zdravljem.

Babiš je osumnjičen da je protivzakonito dobio dva miliona evra iz fondova EU za izgradnju farme i kongresnog centra Rodino gnezdo 2008. godine. On je tada navodno prebacio vlasništvo nad farmom koja je bila deo njegovog koncerna Agrofert kako bi mogla da dobije evropske dotacije za mala i srednja preduzeća, a nakon pet godina je vratio u koncern.

Policijski istražitelji su u junu preporučili podnošenje krivične prijave protiv Babiša, ali je državni tužilac vratio slučaj policiji radi dalje istrage, tako da je slučaj i dalje otvoren.

Babiš odbacuje sve optužbe, tvrdeći da su politički motivisane.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.