Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sud u Strazburu: Mera zaključavanja ne predstavlja lišavanje slobode - | K-013 Portal

Sud u Strazburu: Mera zaključavanja ne predstavlja lišavanje slobode

sud u strazburu, mere zakljucavanja zbog korone

Evropski sud za ljudska prava proglasio je neprihvatljivim zahtev rumunskog poslanika u Evropskom parlamentu da njegova zemlja bude osuđena zbog uvođenja mera zaključavanja u borbi protiv korone.

"Nivo restriktivnih mera po pitanju slobode kretanja ne dozvoljava nam da smatramo da je opšte zaključavanje koje su uvele vlasti predstavljalo lišavanje slobode", navodi se u jednoglasno usvojenoj odluci Suda u Strazburu i dodaje da ta mera "ne može da se izjednači sa merom kućnog pritvora".

Poslanik, kako se dodaje, "nije bio predmet individualnog nadzora vlasti, nije bio prinuđen da živi u skučenom prostoru i mogao je da uspostavlja društvene kontakte i napušta svoj dom iz različitih razloga.

On zato nije mogao da se pozove na odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima po pitanju prava na slobodu, dodaje sud i napominje da je mogao da se pozove na odredbe koje se odnose na slobodu kretanja.

Sudu u Strazburu se obratio Kristijan-Vasile Terhes koji je 2019. izabran u Evropskom parlamentu sa liste opozicione Socijaldemokratske partije.

Rumunski poslanik se najpre obratio domaćim pravosudnim organima zato što je smatrao da je bio u "administrativnom pritvoru" usled uvođenja mera zaključavanja kojima mu je bio ograničen izlazak iz doma između 24. marta i 14. maja 2020. godine i zatražio da ga "odmah oslobode".

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS