Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Švajcarci danas glasaju o zabrani eksperimenata nad životinjama i reklamiranja cigareta - | K-013 Portal

Švajcarci danas glasaju o zabrani eksperimenata nad životinjama i reklamiranja cigareta

svajcarska, referendum, reklamiranje cigareta

Švajcarci danas glasaju na referendumu da li će postati prva zemlja koja će potpuno zabraniti medicinske eksperimente nad životinjama, pošto su aktivisti za odbranu prava životinja sakupili dovoljno podrške za takvo izjašnjavanje u zemlji koja ima veliki farmaceutski sektor.

Takođe se glasa o zabrani reklama za duvan, i da li se prihvata novi zakon koji predviđa dodatne mere podrške medijima, zbog pada prihoda od oglašavanja.

Samo inicijativa o duvanu bi mogla da prođe sa očekivanih 63 odsto glasova, iako je strana koja je protiv dobila na snazi tokom kampanje, pokazuje anketa koju je sproveo institut gfs.bern. Ankete ukazuju da predlozi o zabrani eksperimenata nad životinjama i o dotaciji medijima neće proći.

Borba protiv testiranja životinja ojačala je poslednjih godina, ali ankete pokazju da će Švajcarci odbaciti inicijativu koja predviđa zabranu medicinski eksperimenata nad životinjama i ljudima, kao i uvoz novih lekova razvijenih tim putem.

Švajcarci su odbacili tri inicijative na tu temu, 1985. sa 70 odsto glasova, 1992. sa 56 odsto i 1993. sa 72 odsto.

Čak je i švajcarska Organizacija za zaštitu životinja osudila „radikalne zahteve“ nove inicijative. Švajcarska liga protiv eksperimenata nad životinjama se slaže sa tekstom ali uz kritike da zabrana bez razvijanja realnih alternativa i finansijske podrške nije dobra.

Nijedna partija ne podržava zabranu koja bi prema vladi imala teške posledice po pitanju zdravlja, ali i za ekonomiju, u zemlji gde hemijski i farmaceutski sektor predstavlja nešto više od pola izvoza.

Vlasti navode da su švajcarski zakoni među najstrožim na svetu po pitanju eksperimenata nad životinjama, uključujući testiranje za kozmetičke proizvode.

Švajcarska gde četvrtina stanovnika puši ima vrlo popustljive zakone u toj oblasti posebno zbog vrlo snažnog lobiranja najvećih proizvođača cigareta na svetu koji tu imaju sedište.

Vlada i parlament smatraju da inicijative idu suviše daleko i predstavljaju tešku povredu slobode trgovine.

U Švajcarskoj reklamiranje duvana je zabranjeno kada se usmeri konkretno na maloletnike, kao i na radiju i na televiziji.

U ovom predlogu želja je da se zabrane sve reklame za duvan koje deca i adolescenti mogu da vide na primer u novinama, na reklamnim plakatama ili preko interneta, u bioskopu ili tokom demonstracija. Isti propisi bi se odnosili i na elektronske cigarete.

Reklamiranje koje je usmereno samo na odrasle, na primer u imejlovima, ostalo bi dozvoljeno.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.