Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Finskoj se otvara štab kopnenih snaga NATO - | K-013 Portal

U Finskoj se otvara štab kopnenih snaga NATO

finska, nato

U Finskoj je planirano otvaranje štaba kopnenih snaga NATO, što će omogućiti proširenje aktivnosti komande kombinovanih snaga u američkom gradu Norfolku, preneo je finski list Iltalehti.

Norveški ministar odbrane Bjorn Aril Gram rekao je finskom listu o uspostavljanju štaba NATO snaga u Finskoj.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti da se "iskoriste prednosti članstva svih nordijskih zemalja" u Alijansi, navodi Evropska pravda.

"Očekujem da ćemo biti pod jedinstvenom komandom i deo jedinstvenog regionalnog odbrambenog plana. Tako će nordijske zemlje imati zajedničko odvraćanje i odbranu", rekao je on.

Štab će se nalaziti u gradu Mikele na jugu Finske i biće pod komandom združenih snaga u gradu Norfolku u SAD - delu vojne komande NATO.

Najmanje 375 oficira iz zemalja članica NATO, od kojih najmanje 25 iz Finske, biće raspoređeno na rad u sedištu Mikele u Norfolku.

Očekuje se i da će se ovo pitanje naći na dnevnom redu samita NATO u Vašingtonu u julu.

Finska je u aprilu 2023. godine postala 31. članica NATO, a u martu je prvi put učestvovala u vojnim vežbama Alijanse kao njena punopravna članica.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.