Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Španiji održana prva trka s bikovima od početka pandemije - | K-013 Portal

U Španiji održana prva trka s bikovima od početka pandemije

trka s bikovima spanija

Deset bikova danas je projurilo uskim ulicama španskog mesta Viljaseke de la Sagre, terajući pred sobom stotine trkača u sklopu trke s bikovima.

Ova je posebna, jer je prva koja se održala od početka pandemije kovida19.

Trka s bikovima (encierro de toros) tradicionalan je španski običaj koji se održava u brojnim selima i nekoliko španskih gradova. Najpoznatija je ona u Pamploni.

Trke su prošle godine bile zabranjene, jer su vlasti odlučile da uvedu stroge restriktivne mere. Poslednjih godina ovom tradicionalnom običaju se protive brojni aktivisti za zaštitu životinja. Španci su i dalje podeljeni u pogledu kontroverznog pitanja korišćenja bikova za sport.

U prvoj trci u mestu od 1.700 stanovnika, od Madrida udaljenom oko 65 kilometara, niko nije povređen.



Da bi se poštovale sve restriktivne zdravstvene mere, trka je organizovana tako da će svakog dana, od 5. do 12. septembra, koliko traje festival, pred bikovima smeti da trči do 900 trkača.

I broj osoba u publici koja će pratiti događaj biće ograničen na 1.300 osoba po trci, saopštile su lokalne vlasti.

"Jako smo uzbuđeni. Preduzeli smo brojne mere opreza i kontrole. Budu li ljudi poštovali mere, trke ćemo moći da organizujemo širom Španije", rekao je jedan od učesnika trke.

Podaci ankete sprovedene 2020. koju je objavila kompanija Electomania, pokazuju da je 47 odsto Španca za zabranu trka i borbe s bikovima, 18,6 odsto ih je protiv bilo kakve zabrane, a 37 odsto ih je protiv borbe s bikovima, ali ne žele da se zabrani.

Borbe s bikovima održavaju se nakon trke, ali i kao samostalan događaj.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.