Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website UAE: Uz pomoć dronova izazvali OBILNI pljusak - | K-013 Portal

UAE: Uz pomoć dronova izazvali OBILNI pljusak

ujedinjeni arapski emirati, uae, dron, dronovi, pljusak

Kako su Ujedinjeni Arapski Emirati smešteni u vrlo sušnom i toplom području, tamošnji naučnici su počeli eksperimentisati s tehnologijom “sejanja” oblaka iz malih dronova, a prošle sedmice vlasti su prvi put potvrdile da je njihova akcija urodila plodom.

Nacionalni meteorološki centar Emirata prouzrokovao je, naime, obilni pljusak koji je dobro natopio Dubai i privremeno ga rashladio.

Operacija “sejanja” oblaka izvodi se putem dronova koji se lansiraju kada su vremenski uslovi za to pogodni.

Za razliku od ranije poznate metode raspršivanja srebrnog jodida u oblake, koji ima sposobnost da privuče kapljice kiše i stvoriti ih dovoljno velikima da padnu na tlo, u Emiratima su sada prešli na novu tehnologiju – njihovi dronovi ne raspršuju hemikalije već emituju električne impulse.

Kada se nađu na pravoj lokaciji unutar oblaka, dronovi proizvode “elektrošokove”. Oni takođe uzrokuju nakupljanje vodene pare u veće kapljice, koje se, kažu, oko električnog naboja nakupljaju “kao kosa na naelektrisani češalj”. Kada se manje kapljice spoje u veću, padaju na tlo u obliku kiše.

Emirati inače ovu tehnologiju testiraju od marta, a sada je dokazano da stvar funkcioniše u stvarnim uslovima.

Ideja je došla iz britanskog univerziteta u Readingu još 2017. godine, kada su tamošnji naučnici pretpostavili da će se kapljice u oblacima pre stvoriti ako su pod pozitivnim ili negativnim električnim nabojem.

O tome je bilo malo detaljnog i eksperimentalnog istraživanja, pa je ideja predložena Emiratima.

To je podneblje idealno za istraživanje ove tehnologije jer ga karakterišu visoki oblaci i visoke temperature, zbog kojih kapljice često ispare na putu do tla.

Testiranje u oblacima pokazalo je da “elektrošokovi” mogu stvoriti kapljice dovoljno velike da se podstaknu padavine koje će “preživeti” do tla. Nacionalni centar za meteorologiju UAE je u ovaj projekat uložio 1,5 miliona dolara.

(SeeBiz)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS