len Basil Dajub, srpski državljanin sirijskog porekla koji je radio kao prevodilac za srpsku policiju i  sudove, gotovo dva meseca je u pritvoru pod sumnjom da je umešan u krijumčarenje ljudi i nedozvoljeno posedovanje oružja, potvrđeno je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru za BIRN.

Oni navode da je slučaj protiv Basila u predistražnoj fazi.

U junu 2022. BIRN je objavio istraživanje „Krijumčar-prevodilac i ‘major Deki’: Tvrdnje o kriminalu uz policijsku pomoć“ o tome kako je Basil stvorio krijumčarsku mrežu sa sedištem u Somboru, koja je reketirala konkurenciju i terorisala izbeglice, uz podršku određenih policijskih službenika.

Srpska policija uhapsila je Basila 20. novembra 2023. godine, potvrdilo je BIRN-u više različitih izvora u policiji, uključujući i policajca uključenog u samu istragu.

Basil, koji je prethodno radio i za Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS), trenutno se nalazi u pritvorskoj jedinici u Somboru. Njegov advokat Željko Čavić kaže za BIRN da bez konsultacija sa svojim klijentom ne može da daje izjave medijima.

Prilikom pretresa njegove kuće u Sirigu, za koju policajac uključen u istragu procenjuje da vredi „više od milion evra“, policija je pronašla dva lovačka karabina bez dozvole, dron i lažnu policijsku uniformu koja, kako tvrdi, civilima može da deluje autentično.

„Uniforma koju smo našli u njegovoj kući imala je natpis „UKP“ (Uprava kriminalističke policije) i odgovarajući znak na grudima. Običnim ljudima bi verovatno delovala autentično”, kaže policajac za BIRN.

„Basil nije mogao da objasni kako je on, kao povremeni prevodilac (za policiju i sudove), mogao da priušti sebi takvu kuću“, ističe.