Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Besplatna pravna pomoć dostupna građanima Pančeva - | K-013 Portal

Besplatna pravna pomoć dostupna građanima Pančeva

Besplatna pravna pomoć Pančevo, besplatna pravna pomoć, pančevo

Pančevci kojima je potrebna pravna pomoć za pokretanje i vođenje parničnih i vanparničnih postupaka, a nemaju novca da angažuju advokata, mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć u prostorijama Ogranka advokatske komore Vojvodine u Pančevu, prenosi RTV.

Ta praksa postoji u Pančevu još od 2006. godine na osnovu projekta sa španskom pokrajinom Katalonijom, a 2009. je nastavljena uz finansijsku pomoć grada.

Besplatne pravne savete u Pančevu mesečno potraži oko 100 građana. Neki od njih dobiju mogućnost i besplatnog zastupanja na sudu.

Do 1. oktobra 2019. godine ovo pravo mogli su da ostvare uglavnom primaoci socijalne pomoći. Stupanjem na snagu novog zakona besplatnu pravnu pomoć mogu da dobiju i invalidi, izbegla i raseljena lica, žrtve torture, nasilja u porodici, azilanti.. Jedini uslov je da nemaju već angažovanog advokata.

"Najveći broj, ne samo pravnih saveta nego i potrebe za zastupanjem, se odnosilo na pitanja iz oblasti porodičnog prava. To su na žalost nasilje u porodici, poveravanje dece, izdržavanje. Ima i upravnih stvari u pogledu ostvarivanja prava na penziju i radnih sporova, ali skoro 80 odsto zahteva odnosi se na pitanja iz oblasti porodičnog prava", kazala je za RTV Biljana Bjeletić, advokat.

Služba za besplatnu pravnu pomoć postoji u Pančevu od 2006. godine kada je potpisan sporazum između španske pokrajine Katalonije i Vlade Vojvodine. Projekat je trajao 3 godine. Nakon toga finansiranje je nastavljeno uz pomoć grada Pančeva. Potpisivanjem ugovora između lokalne samouprave i Advokatske komre Vojvodine ogranka u Pančevu osnovana je zajednička služba besplatne pravne pomoći i proširene su mogućnosti pružanja ovakvih usluga.

"Na osnovu tog ugovora imamo službu koja pruža pravne savete od strane advokata. Ta služba radi svakog radnog dana od 9 do 13 časova i pruža besplatne pravne savete svima koji se za pravni savet obrate. Ukoliko se proceni da je nekom licu koje se obrati za pravni savet potrebno zastupanje na sudu i ispunjava uslove upućuje se sa zahtevom koji mi popunjavamo, kažemo šta je potrebno od dokumentacije i uputimo ga da taj zahtev preda gradskoj upravi", dodala je Bjeletić.

Ako se uzme u obzir visina advokatskih usluga besplatna pravna pomoć itekako znači Pančevcima. U ovoj službi angažovana je trećina gradskih advokata, njih 40. Smenjuju se svakog radnog dana i pružaju besplatnu pomoć u prostorijama Pančevačkog ogranka Advokatske komore Vojvodine.

(RTV)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS