Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kovin: Zmajevci obeležili Dan sigurnijeg interneta - | K-013 Portal

Kovin: Zmajevci obeležili Dan sigurnijeg interneta

osnovna skola jovan jovanovic zmaj kovin

Učenici kovinske "Zmajeve" osnovne škole obeležili su 18. mađunarodni Dan sigurnijeg interneta, koji organizuje udruženje Insafe/INHOPE uz podršku Evropske komisije, u više od 170 država sveta, sa ciljem promovisanja sigurnije i odgovornije upotrebe onlajn tehnologije i mobilnih uređaja, posebno među decom i mladima.

Svake godine na drugi dan druge sedmice drugog meseca hiljade ljudi širom sveta se udruže kako bi učestvovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svest o sigurnosnim problemima na internetu.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta bila je "Zajedno za bolji internet".

Učenici starijih razreda na časovima Informatike i računarstva, s razlogom su u svestranoj diskusiji posvetili pažnju igrama izazova i opasnostima koje one sobom nose.

Nedavni tragični događaji u Rakovici, "igra gušenja" odnosno "onesvešćivanja" na TikToku već duže od godinu dana kruži internetom. Učesnici namerno prekidaju dotok vazduha, pokušavajući da se uguše sa ciljem da izazovu osećaj koji čovek doživi neposredno pred smrt, odnosno pred gubitak svesti.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti još 2008. godine ovoj "igri" mogu se pripisati najmanje 82 smrtna slučaja.

I pored toga što po pravilima TikToka korisnici ne mogu da budu mlađi od 13 godina, đaci kažu da je u praksi to posve drugačije.

"Učenici su svesni realne opasnosti i opšti je stav da ova vrsta zabave ne samo da je besmislena, već i izuzetno rizična", kaže nastavnik Dejan Kreculj i dodaje da su u tim aktivnostima učestvovali svi učenici, bez obzira na raspored rada u školi i onlajn nastavu, s obzirom da su čitave sedmice pre termina događaja časovi bili protkani ovom tematikom.

(rtv)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS