Muzej posvećen Mihajlu Pupinu u Idvoru decenijama nedostupan posetiocima
muzej mihajla pupina u idvoru

Muzej posvećen Mihajlu Pupinu u Idvoru decenijama nedostupan posetiocima

montekristo 0507


Oronula zgrada muzeja u Idvoru, koji je posvećen velikom naučniku Mihajlu Pupinu, prokišnjava i neophodna joj je potpuna rekonstrukcija.

Posetioci decenijama ne mogu da uđu u muzej, koji se nalazi pored obnovljene rodne kuće i Narodnog doma, navodi RTS.

Osnovna škola koju je pohađao Mihajlo Pupin je zaključana, ali u njoj se i dalje čuvaju vredni eksponati. Tu je i učionica iz njegovog vremena u kojoj je sticao prva znanja.

Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je 6,5 miliona dinara za obnovu krova ovog kompleksa, ali za čitav projekat modernizacije muzeja posle kojeg bi posetioci preko mobilnog telefona mogli da pogledaju različite aplikacije o Pupinovom životu, neophodno je obezbediti još 54 miliona dinara.

"Nova postavka bi bila zasnovana na delatnostima Mihajla Pupina, na broju patenata, na broju doktorskih diploma, na njegovim vrlinama koje je uvek prezentovao u životu", rekao je Svetislav Zakić, direktor memorijalnog kompleksa "Mihajlo Pupin".Regionalni centar za talente "Mihajlo Pupin" iz Pančeva nekoliko puta godišnje u Idvoru organizuje kampove za nadarenu decu koja u selu našeg naučnika imaju i posebnu motivaciju za učenje.

Predsednik Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin" iz Pančeva, dr Dragoljub Cucić, rekao je da na njegovom primeru možemo da vidimo kako je dete sa ovih pašnjaka preko Perleza, Crepaje i Pančeva došlo do Amerike i postiglo sve što je postigao. Kada postoji želja, rad i cilj to se i ostvaruje.

Obnova muzeja mnogo bi značila i za razvoj turizma čitave opštine Kovačica, jer Idvor za sad godišnje poseti oko 10.000 gostiju.

"Ovim se turistička ponuda razvija i bogati, a što je najvažnije i neguje delo Mihajla Pupina na način na koji on to i zaslužuje", rekao je Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica.

Mihajlo Pupin je osnovao četiri zadužbine sa željom da pomogne nivo obrazovanja i kulture širom tadašnje Jugoslavije. Svom rođaku Jovanu Stajiću jednom prilikom je napisao da na taj način želi da naznači u kom pravcu treba da se razvija njegov narod koji ima velika bogatstva skrivena u zemlji, vazduhu i klimi i da mu treba samo dobar vođa, a to je nauka, koja će ga uputiti na dalji umni i duhovni razvitak.

(RTS)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.