Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nevidljivi plašt pomoći ili kako je Srbija pomogla posredničke agencije - | K-013 Portal

Nevidljivi plašt pomoći ili kako je Srbija pomogla posredničke agencije

turisticke agencije pancevo

U krajnje nepovoljnim uslovima za poslovanje, izazvanih pandemijom korona virusa, mi, turističke agencije posrednici, vodimo bespostednu borbu za svakodnevni opstanak.  

Zbog epidemioloških mera, suočeni smo sa izostankom bilo kakvog ozbiljnog interesovanja za sva putovanja, te od marta meseca ne ostvarujemo nikakvu prodaju, koja bi nam omogućila opstanak na tržištu. Tačnije,  zdravstvene  mere se svakodnevno dopunjuju, granice oko nas su zatvorene, većina zemalja je uvela pcr test ili uopšte ne prima srpske državljane. Ne pomaže ni medijska kampanja, koja u svim sredstvima informisanja govori samo o domaćem turizmu, gde su cene objekata, vrsta usluge i ponuda ili preskupi ili se prodaja vrši uz vaučer, koje je Republika Srbija podelila građanstvu,  te su agencije isključene iz prodaje. 

Mi, kao posredničke agencije, kojih ima priličan broj u Srbiji, postojimo isključivo da bismo izmirivali svoje obaveze prema zakonu. Tu spadaju plate, doprinosi,  akontacioni porez,  knjigovođstvene usluge,  takse, kao i naknade za poslovni prostor i svi komunalni računi.  Ukoliko želimo da postojimo, u neodložnoj obavezi smo da sve platimo. Nikoga od nadležnih ne interesuje sto mi već punih deset meseci radimo bez apsolutno ikakvih prihoda, čak i bez naznaka da će se nešto na bolje promeniti ubuduće.

Obraćali smo se više puta Ministarstvima turizma, finansija, gradu, novinarima i drugim institucijama, pokušavajunći da skrenemo pažnju na sebe. Ali i više nego očigledno je da mi za Srbiju ne postojimo.

Sektorska pomoć je potpuno izostala, uz sva obećanja i držanja za reč da ćemo kao privredna grana, koja je 97% direktno stradala usled pandemije, biti pomognuti i da budemo strpljivi. Sektorsku pomoć u visini jedne neto minimalne, zarade  dobili su  samo preduzetnici koji imaju zaposlene. Međutim, skoro niko od nas ih više nema, jer smo morali da smanjimo izdatke I otpustimo zaposlene, kako bismo smanjili troškove i opstali još koji mesec.

Apsurdno je da su vlasnici agencija, tj preduzetnici lično, izuzeti od te pomoći,  jer oni po zakonu moraju takođe da uplaćuju za sebe sve, kako bi agencija i dalje poslovala, jer sami sebe ne mogu da otpuste. Iluzorna su rešenja resornog  Ministarstva  da pomoć dobiju picerije, barovi, kafići i hoteli. Te delatnosti su donekle i imale prihode i imaju ih i dalje, za razliku od nas posrednika.

Inicijativa, koju je pokrenuta u Privrednoj komori Srbije, da se preduzetnici oslobode plaćanja doprinosa za isplaćene kovid plate, koje su dobili svi privrednici, nevezano za delatnost  -  nije urodila plodom.Takodje, nema ni najave o bespovratnoj  materijalnoj pomoći, jer u budžetu više nema para. Nije odloženo ni akontaciono plaćanje poreza. Posrednici su samo prepoznati od strane države, kada je potrebno da regulišu svoje obaveze, a sto se prava tiče – ona ne postoje. Jedino pravo je da posredničke agencije zatvore, jer su naši poslovni i privatni računi davno ispražnjeni, zahvaljujući ovakvoj  "pomoći".

Poseban problem nam je napravljen izdavanjem zamenskih vaučera. Njihovim uvođenjem,  država je sprečila trenutni bankrot Organizatora putovanja i samo produžila agoniju oko korišćenja vaučera u toku sledeće godine, odnosno povraćaja novca 2022. god,  ako se vaučeri ne iskoriste. Sta će se dogoditi kada se sve posredničke agencije, koje su u ime Organizatora isvoje ime izdale te vaučere ugase? Kome da se obrate putnici i ko će biti odgovoran za problem koji je samo odložen do daljnjeg, a ne rešen,  kada agencija u kojoj su putnici  uplatili aranžman više ne postoji? Ima li smisla tražiti odgovore na ovakva pitanja u ovom trenutku? Materijalna i nematerijalna steta načinjena posredničkim agencijama je veoma velika, a naša moralna obaveza i poslovno poverenje, kao i staranje o nasim putnicima su krajnje potcenjeni.

Po svemu sudeći, čitav sektor jedne privredne grane će se ugasiti i definitivno prestati da postoji, jer nadležni nemaju sluha ili ne žele da se bave posredničkim agencijama.

 Nazalost, od šesnaest  agencija posrednika za direktno poslovanje sa strankama u Pančevu (ironija, jer u agencije ulaze samo poštari sa računima ), sada su otvorene samo tri. Pitanje je dana kada će se i one zatvoriti. Ostale agencije su prešle na online poslovanje ili otpustile radnike ili otišle na mirovanje.To je direktna posledica izostanka sektorske pomoći.

Većina vlasnika i zaposlenih u posredničkim agencijama nema poddelatnost i završiće  na Birou za zapošljavanje, tako da će opet  biti na državnom teretu, jer će primati nadoknadu.  Napominjemo da se posredničke agencije u Pančevu bave  isključivo ovom delatnošću i da imamo višegodišnji staz u ovoj oblasti,  kao i da svojim delovanjem svakako nismo doprineli ovoj situaciji. Štaviše, naše agencije su dobro poslovale pre početka pandemije.

Posledično stanje - praktičnim ukidanjem posredničkih agencija, vratićemo se u sedamdesete.Tada će iz unutrašnjosti , svi koji žele da putuju, morati da dodju u prestonicu na izlet i direktno kod Organizatora putovanja uplate turistički aranžman.  Ili će, uz malo poznavanje materije i raćunar, morati sami da kreiraju svoje putovanje. Samim tim, država će ostati bez plaćenog poreza, jer novac ide direktno hotelijerima i prevoznicima.

Ovim apelujemo da nadležni ne dozvole da do ovoga dodje i da pokušaju da nadju načina da i naše male posredničke agencije i dalje ostanu poreski obveznici, sa osnovnim pravom na život i rad.

Mi poštujemo zakon, poštujte i Vi nas.

Turisticke agencije Pančeva



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS