Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevačke srednje škole uspešne u dualnom obrazovanju - | K-013 Portal

Pančevačke srednje škole uspešne u dualnom obrazovanju

dualno obazovanje u pancevackim skolama

U Pančevu je održan sastanak predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa predstavnicima 11 srednjih škola sa područja južnog Banata. Tema je bila unapređenje plana upisa za dualne obrazovne profile u skladu sa potrebama privrede.

Pančevo je među prvim lokalnim saomupravama koje su uvele dualno obrazovanje. U Mašinskoj školi primenjuje se od 2017. godine kada je formiran jedan obrazovni profil po dualu, a trenutno ih ima tri sa 148 đaka.

"Ako kompanije ne otvore vrata mladi će imati samo teoretska znanja. Ovo je način da savladaju veštine koje u drugom ambijentu kao što je obrazovni sistem ne mogu da steknu", kaže prof. dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje.

Najavljeno je da će u narednom periodu biti osnovan trening centar pri Mašinskoj školi koja je od samog uvođenja dualnog obrazovanja bila aktivan partner privredi školujući za njene potrebe tehničare mehatronike, operatere mašinske obrade i bravare zavarivače.

"Mehaničar motornog vozila je četvrti smer koji će u ovoj školi biti po dualu", navodi Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo.

Saradnja sa privrednicima iz celog regiona je sve bolja, pa raste interesovanje za ovakav model nastave i ima najava da će od jeseni još neke južnobanatske srednje škole biti uključene u sistem dualnog obrazovanja.

(rtv)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS