Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Obeležen Svetrski dan civilne zaštite - | K-013 Portal

PANČEVO: Obeležen Svetrski dan civilne zaštite

Svečanom sednicom proširenog sastava Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobanatskog upravnog okruga u Gradskoj upravi u Pančevu obeležen je 1. mart, Svetski dan civilne zaštite.

Bila je to još jedna prilika da se javnosti ukaže na značaj civilne zaštite u preventivi i odbrani od posledica vanrednih situacija kao što su elementarne nepogode, poplave i veliki požari.

Nenad Kalapiš, načelnik Sektora za vanredne situacije Pančeva, istakao je da su u zadnjih deset godina sve češće nagle vremenske promene, što često iziskuje potrebe da se proglasi vanredno stanje.

- U tom vanrednom stanju prvenstvenu ulogu ima profesionalna jedinica, ali se pojavila potreba za angažovanjem i rezervnog sastava. Zato se 2012. godine počelo s formiranjem specijalizovanih jedinica civilne zaštite, kazao je Kalapiš.

Ove godine izvršena je obuka dve specijalizovane jedinice: voda za zaštitu od požara i voda za pružanje prve pomoći.

- Odziv na ove obuke bio je reprezentativan što je pokazatelj da se budi građanska svest i društvena odgovornost ljudi što je i najbitnije za delovanje u vanrednim situacijama. Saradnja s lokalnom samoupravom, sa javnim preduzećima i ustanovama, mnogo je konstruktivnija u poslednjih nekoliko godina nego što je bila ranije, naglasio je Kalapiš i dodao da će u narednom periodu biti završena obuka još četiri voda specijalizovanih jedinica kako bi se dodatno unapredio sistem civilne zaštite.

Danijela Lončar, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga kaže da je država jasna u stavu da važnost i ulogu civilne zaštite podigne na mesto koje zaslužuje i ulaže maksimalne napore u organizovanju, pripremanju, obuci pripadnika civilne zaštite.

- Radimo na formiranju jedinica civilne zaštite u gotovo svim lokalnim samoupravama. Radi se na tome ozbiljno, dileme o važnosti i ulozi civilne zaštite nema. Imali smo dve vanredne situacije prošle godine na teritoriji Južnobanatskog upravnog okruga. Jedna je bila u junu u Uljmi kada su to mesto zadesile poplave. Tada su profesionalne jedinice maksimalno odradile svoj deo zadatka. Bilo bi mnogo lakše da smo tu imali jaču potporu civilne zaštite. To su momenti kada vidimo kolika je važnost civilne zaštite, kazala je Lončar.

Ona je podsetila i na drugu vanrednu situaciju u opštini Alibunar, u mestu Nikolinci zbog problema s vodom koja je takođe uspešno prevaziđena. Načelnica Lončar je posebno istakla i saradnju s vojskom.

- Južni Banat ima jednu blagodet i prednost u odnosu na neke druge Upravne Okruge. Konkretno, Grad Pančevo na svojoj teritoriji ima tri kasarne. Tu je i 333. inžinjerijski bataljon koji je nama u vanrednim situacijama životno važan. Na ovoj sednici imamo i predstavnike vojske, što pokazuje da sistem fukcioniše, da su svi subjekti koji mogu da pomognu u datim situacijama na jednom mestu, da operativno rade i da su operativno dostupni jedni drugima, kazala je Danijela Lončar.

Okrug će nastaviti da pomaže u formiranju civilne zaštite i već na sledećoj sednici Saveta Upravnog okruga jedna od tačaka dnevnog reda biće civilna zaštita zbog situacije i iskustava koje smo imali u prethodnoj godini. Svim lokalnim samoupravama biće upućen apel da svako na svojoj teritoriji pomogne u formiranju jedinica civilne zaštite.

Međunarodni dan civilne zaštite se obeležava od 1990. godine sa željom da se skrene pažnja na važnost i ulogu civilne zaštite i organizovanja stanovništva kao podrške profesionalnim jedinicama, u situacijama koje se dešavaju sve češće i pogađaju ljude, imovinu i imaju ozbiljne posledice.

V.j.P.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS