Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Počela da radi Humanitarna organizacija “Svetionik” - | K-013 Portal

Počela da radi Humanitarna organizacija “Svetionik”

Humatinarna organizacija “Svetionik” iz Pančeva svoj početak rada obeležila je tribinom “Savremen čovek i vera”, 9. marta u Gradskoj biblioteci u našem gradu.  Organizaciju su osnovale Ivana Morar, Brankica Jakovljević i Bojana Stanisavljević.

Ivana Morar, predsednica organizacije tokom predstavljanja je najavila da će članovi “Svetionika” biti posvećeni humanitarnom radu, edukaciji i omladini.

"Nastojaćemo da afirmišemo humanitarni i volonterski rad. Želimo da uspostavimo saradnju sa školama. U planu nam je da u narednom periodu organizujemo humanitarni koncert, a već imamo dogovorena neka predavanja i tribine o bezbednosti dece, bezbednom korišćenju interneta, zatim o Nikoli Tesli , kao i gostovanje jednog monaha sa Ostroga, rekla je Morar."

Gost tribine u Pančevu bio je Dejan M. Simeunović, pisac i budući teolog, autor knjige "Budilnik za krštene neznabošce" koja je predstavljena na tribini. Deo novca od prodaje namenjen je obnovi manastira Rajinovac. 

Publika je tom prilikom upoznala stvaralaštvo Dejana M. Simeunovića, između ostalog pomenuta je knjiga "Prorok" (poezija inspirisana likom i delom Nikole Tesle), kao i Dejanova saradnja sa našom sugrađankom, režiserkom Brankom Gajić, na filmu o vladiki Nikolaju Velimiroviću, kao i njegov rad na monodrami Ane Maljević - "Kobne laži Sol Sarfati". 

Otac Aleksandar Saša Đurđević, sekretar valjevske eparhije, nekada igrao fudbal za Obilić, i neke druge klubove, u svom izlaganju dotakao se svog rada sa mladima, i tribinama koje je organizovao kako bi afirmisao vrednosti pravoslavlja sa mnogim poznatim ličnostima kao što su Vladeta Jerotić i Emir Kusturica. 

Posebno je interesantan bio njegov osvrt na život u Venecueli, gde je po blagoslovu mitropolita Amfilohija imao misiju i obnovio rad SPC nakon nekoliko decenija. 

Tribini je prisustvovalo osamdesetak ljudi, među kojima je bilo sveštenika i veroučitelja, kao i gostiju Humanitarne organizacije u publici: dr Igor Franc, načelnik odeljenja za visokotehnološki kriminal Međunarodnog instituta u Beogradu, književnica Milica Aranđelović, predsednica Književnog kluba "Prota Vasa Živković”, glumica iz Beograda Mira Đurđević...

I.M.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS