Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Polen ambrozije u Pančevu iznad proseka - | K-013 Portal

Polen ambrozije u Pančevu iznad proseka

ambrozija, ambrozija u Pančevu, Pančevo

Ovo doba godine poznato je i po tome što mnogi građani imaju poblema zbog alergije na polen ambrozije. Iako se preduzimaju različite mere kako bi se suzbilo širenje ove korovske biljke u Pančevu i okolini i dalje su koncentracije polena ambrozije iznad graničnih a takva situacija može se očekivati do početka oktobra.

Prvi put ove godine na području Pančeva sproveden je hemijski tretman ambrozije kako bi se sprečilo njeno širenje. Do sada je ona uglavnom košena a hemijski tretman sproveden je na neuređenim površinama i tamo gde košenje nije dalo zadovoljavajuće rezultate.

"U saradnji sa mesnim zajednicama mapirali smo 162 lokaliteta pod ambrozijom i nju smo hemijskim putem tretirali krajem jula pred početak cvetanja. Ukupna površina na kojoj smo odradili taj hemijski tretman je oko 50 hektara."

I pored tretiranja koncentracije polena ambrozije u pančevačkom vazduhu su iznad graničnih.

"Poslednjih nedelju dana i dalje su se održavale visoke koncentracije koje su početkom nedelje bile 253 a do kraja nedelje je bilo 111 polenovih zrna po metru kubnom vazduha. Maksimalne koncentracije ambrozije su bile poslednjih dana avgusta i iznosile su 262 polenova zrna po metru kubnom ."

Na količinu polena ove biljke u vazduhu utiču razni faktori uključujući i meteorološke uslove. Problem su i zapušteni privatni posedi i obodi njiva gde se ambrozija brzo širi. Ukoliko je primete građani bi trebalo da obaveste nadležne gradske službe " rekla je ta RTV Dr Dubravka Nikolovski .

"Ukoliko pronađu ambroziju na površini koja se inače kosi trebalo bi da se obrate JKP Zelenilo. Ukoliko je to neka neuređena površina koja može da se tretira hemijskim putem onda je najbolje da se obrate Sekretarijatu za zaštitu životne sredine grada Pančeva a ukolio se ambrozija nalazi na privatnoj parceli potrebno je da obaveste komunalnu inspekciju" primetila je Katarina Banjai - gradska većnica za ekologiju.

Oni koji imaju problema sa alergijom na polen ambrozije trebalo bi da izbegavaju boravak na otvorenom u prepodnevnim časovima kada su koncentracije najveće i da nose zaštitne maske, kažu lekari, kao i da nakon povratka u kuću promene odeću i spreče zadržavanje polena na telu.

(RTV, S. Filipović)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS