Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website STIMULANS NULA: Stanari zgrade u ulici dr Svetislava Kasapinovića odustavi od prikupljanja reciklažnog otpada zbog niskih otkupnih cena JKP „Higijena“ - | K-013 Portal

STIMULANS NULA: Stanari zgrade u ulici dr Svetislava Kasapinovića odustavi od prikupljanja reciklažnog otpada zbog niskih otkupnih cena JKP „Higijena“

reciklaza otpada, reciklazni centar, jkp higijena otkup reciklaznog otpada cena

Prikupljanje i razdvajanje sekundarnih sirovina obaveza je svakog od nas i način da očuvamo životnu sredinu za generacije koje dolaze. 

Stanari zgrade u ulici dr Svetislava Kasapinovića broj 12 u Pančevu već neko vreme samoinicijativno prikupljaju otpad za reciklažu koji je otkupljivalo JKP "Higijena", a novac od prodaje su koristili za tekuće troškove odžavanja zgrade.

Prema rečima Svetlane Panić Ninković u predhodnom periodu dobijali su svotu novca koju su smatrali prihvatljivom, da bi odjednom cena otkupa drastično pala:

"Mi kao zgrada skupljamo papir i flaše već godinu dana. Dobijali smo i po 800 din što smo smatrali da je to ok. Sredstva su išla u fond zgrade. Međutim, cena papira i flaša je odjednom počela da pada i mi smo ovog meseca za veliku džambo vreću punu flaša i za papir dobili samo 158 dinara sto je smešno", kaže za K-013 Svetlana Panić Ninković.

Iz "Higijene" kažu da saradnja JKP-a sa stambenim zajednicama u vezi sa sakupljanjem reciklabilnih materijala prvenstveno predstavlja razvijanje ekoloških navika:

"Cene koje JKP "Higijena" nudi su simbolične i u skladu sa situacijom na tržištu - Kina, svetski centar za reciklažu, zabranila je uvoz ambalažnog otpada, čije se količine nagomilavaju u Evropi. Cene očekivano padaju jer nema mogućnosti za preradu sirovina", kažu u odgovoru na pitanje našeg portala.

Prema trenutno važećem cenovniku JKP "Higijena" Pančevo za otkup reciklažnog otpada po kilogramu, bez pdv-a, naplaćuje otpadni papir/karton 2.50 din, PET ambalažu MIKS 6,00 din, PET ambalažu transparentnu 9,00 din, PET ambalažu plavu (bez tamne) 6,60 din i PET ambalažu zelenu/braon 3,00 dinara.

"Umesto da nam daju stimulans, da sto više recikliraju, manje seku šume, oni nas teraju da bacamo sve to u kontejner. Mi smo se dogovorili da više ne skupljamo. Za te pare nećemo, to je stvarno sramota", zaključuje Svetlana Panić Ninković.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS