Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KRIK: Direktor Puteva Srbije Drobnjak imao pola miliona franaka u Švajcarskoj - | K-013 Portal

KRIK: Direktor Puteva Srbije Drobnjak imao pola miliona franaka u Švajcarskoj

krik, putevi srbije, zoran drobnjak

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) došla je do saznanja da je direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak imao nešto više od pola miliona švajcarskih franaka (više od 300.000 evra) na tajnom računu u banci „Credit Suisse“ u Švajcarskoj sredinom 2008.

U to vreme Drobnjak samo što je preuzeo mesto prvog čoveka državnog preduzeća za izgradnju puteva.

KRIK je objavio da je tokom 2008. godine, tada novi direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak u medijima govorio o rekordnim dugovima ove kompanije – koji su iznosili oko 320 miliona evra i nastali su, kako je tvrdio, ranijih godina.

„Drobnjak je u aprilu 2007. godine otvorio bankovni račun u Švajcarskoj, a već krajem iste godine Vlada predvođena Demokratskom strankom (DS) postavila ga je da vodi ‘Puteve Srbije’. Sredinom 2008. godine na ovom računu u švajcarskoj banci imao je nešto više od pola miliona franaka“, otkriva KRIK u međunarodnom projektu „Švajcarske tajne“.

KRIK dodaje da je Drobnjak dozvolio da pristup njegovom novcu ima i biznismen Radovan Marinković, vlasnik kompanija „Centrolek“ i „Minnex Trading Corporation“.

Drobnjak ovaj račun nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, sudeći prema izveštajima o imovini i prihodima u kojima je početkom 2011. tvrdio da nema ušteđevinu – iako mu je račun u Švajcarskoj tada još bio otvoren i na njemu je, kako pokazuju procureli podaci, bilo novca.

Građanima Srbije, inače, nije dozvoljeno da imaju račune u stranim zemljama, osim u slučajevima da im Narodna banka Srbije to dozvoli.

Iz ove institucije je na pitanja KRIK-a odgovoreno da nemaju saznanja da je Drobnjak imao račun u „Credit Suisse“.

Nije poznato ni koje je poreklo novca koje je Drobnjak čuvao u švajcarskoj banci.

Pre nego što je preuzeo „Puteve Srbije“, Drobnjak je godinama radio u drugom državnom preduzeću – PZP „Beograd“, koje su kasnije privatizovali biznismeni Miroslav Mišković i Milo đurašković.

Drobnjak nije pristao na intervju za KRIK niti odgovorio na detaljna pitanja koja su mu novinari poslali lično i posredstvom službe za saradnju sa medijima „Puteva Srbije, navedeno je u tekstu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS