Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Loše rukovođenje EPS-om pojelo jednu termoelektranu, Grčić diplomirao samo 4 godine pre imenovanja - | K-013 Portal
termoelektrana, eps, milorad grcic

Loše rukovođenje EPS-om pojelo jednu termoelektranu, Grčić diplomirao samo 4 godine pre imenovanjaStručnjak za energetiku Miloš Zdravković izjavio je da će Srbija, zbog lošeg rukovođenja u elektroenergetskom sistemu, potrošiti iznos koji bi bio dovoljan za izgradnju novog bloka termoelektrane.

On je za N1 objasnio da se država već zadužila kod kineske banke i uzela 613 miliona evra za izgradnu Bloka B3 u TE u Kostolcu.

"Mi smo u ovoj godini od septembra do sada za 250 miliona evra uvezli struje, sada smo za tri dana potrošili 28 miliona evra. Po najoptimističnijim prognozama, u naredna tri meseca moraćemo da uvezemo struje za još 200 miliona evra, a po nekim ekonomistima čak za još 250 miliona evra. Dakle, pojeli smo zbog lošeg rukovođenja jednu TE", rekao je Zdravković.

Podsećamo, predsednik Vučić rekao je da je kompletan sistem EPS, zbog kog su hiljade potrošača u nedelju ostale bez struje, "ispao" zato što nadležni nisu vodili računa koliko je vlažan ugalj i koliko blato može da ošteti svih šest blokova Termoelektrane Nikola Tesla (TENT).

"Morao bih da demantujem predsednika, vlažan ugalj ne može da utiče na rad TE, svaka TE projektovana je da radi 24 sata dnevno 365 dana u godini. Drugi deo, u vezi zemlje i blata je tačan, ali tu odgovornost ne snose inženjeri i radnici EPS-a. Odgovornost je na ljudima koji vode elektroprivredu, Ministrastvu energetike i ljudima koji koordiniraju sistemom", naglasio je ovaj stručnjak za energetiku.

Upitan zašto je došlo do ispadanja sistema, Zdravković kaže da se polazi od toga da je pripremljena nekvalitetna ruda. Ukazuje na još jednu bitnu stvar: "Morate pikove proizvodnje da planirate prema iskustvima iz prethodnih perioda – letnjeg i zimskog, letnji je važan zbog upotrebe klima uređaja za hlađenje, a zimski zbog industrijske proizvodnje i grejanja".

Zdravković je naglasio da je odgovornost za krizu koja je nastala na onom ko je dozvolio da u prvom kvartalu EPS izveze struju u iznosu od 70 miliona evra.

Prema njegovim rečima, EPS je prodavao struju na međunarodnom tržištu po ceni od 48 do 60 evra po megavatu u prva četiri meseca ove godine. Kaže da smo tada imali viškove struje jer je zima prestala. Tada je, kako naglašava, trebalo razmišljati o novembru i decembru.

"Pošto nemamo dovoljno kapaciteta za skladištenje struje i imamo samo jednu reverzibilnu elektranu, tada je trebalo da proizvodimo manje količine struje, a da ugalj lagerujemo na deponijama ispred TENT-a, a trebalo je i da se razrađuju kopovi. Nisu vodili računa o kvalitetu, TENT je još u septembru počeo da radi sa 60 odsto kapaciteta jer je počela da dolazi nekvalitetna ruda. Oni su pokušali da je oplemene sa mazutom, ali to nije išlo", kaže Zdravković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.