Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VOICE: Srbija sa 14,2 miliona evra pomogla kompaniju optuženu za dečje ropstvo - | K-013 Portal

VOICE: Srbija sa 14,2 miliona evra pomogla kompaniju optuženu za dečje ropstvo

voice, vojvodjanski istrazivacko analiticki centar, beri kalebo

Protiv švajcarskog proizvodjača čokolade „Beri Kalebo“, čiju je nedavno otvorenu fabriku u Novom Sadu država subvencionisala sa 14,2 miliona evra, pred američkim sudovima u toku su sudski procesi zbog dečjeg ropstva, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Kako se navodi u tekstu VOICE-a, „Beri Kalebo“ je jedna od multinacionalnih kompanija koja zloupotrebljava dečju radnu snagu, koja im bez nadoknade radi na plantažama kakaa na Obali Slonovače i Gani.

Medjunarodni zagovornici za ljudska prava (IRA) iz Vašingtona pokrenuli su objedinjenu tužbu protiv kompanija, medju kojima je i „Beri Kalebo“, zbog dečijeg ropstva.

Na sudjenju koje je počelo u februaru ove godine pred američim sudom svedočilo je osam dečaka, bivših robova, koji su rekli da su bili prisiljeni na rad bez plate na farmama kakaovca u jednoj zapadnoafričkoj zemlji.

Tužioci, koji su sada punoletni, traže odštetu zbog „prisilnog rada“ i naknadu za „neopravdano obogaćivanje, nemaran nadzor i namerno nanošenje emocionalne boli“ tvrde iz IRA.

Studija NORC-a na Univerzitetu u Čikagu, nezavisne organizacije za društvena istraživanja, pokazala je da je u toku sezone 2018/2019 godine 1,56 miliona dečjih radnika bilo uključeno u proizvodnju i berbu kakaa na plantažama na Obali Slonovače i u Gani.

Prema ranijem pisanju VOICE-a, švajcarska kompanija dobila je 14,2 miliona evra od države u vidu subvencija i besplatnog zemljišta, a zauzvrat obećala da će do kraja 2023. godine uložiti najmanje 45 miliona evra u proizvodnju.

Kao podršku zapošljavanju fabrika je od države dobila 12 miliona evra, a dobila je i 20.900 kvadrata zemlje vrednosti od 2,19 miliona evra.

Ostatak placa Švajcarci su kupili od „Mops investa“, koji je delom u vlasništvu direktora Grand produkcije Saše Popovića, a delom u vlasništvu firme „Bavaria Motorad“. čiji je vlasnik poslanik Srpske napredne stranke Ostoja Mijailović.

Kako je navedeno prilikom otvaranja fabrike zatvorenom za javnost, kojem je prisustvovao predsednik države Aleksandar Vučić, švajcarski konditorski gigant se obavezao da će do kraja 2023. godine zaposliti „najmanje 100 radnika“.

VOICE piše da će Srbiju ovih 100 novih radih mesta u fabrici čokolade koštati 12 miliona evra, s obzirom na to da se Vlada Srbije obavezala da će subvencije po svakom radniku biti 120.000 evra.

Budućim radnicima se obećava da će osnovne plate u Beri Kalebo biti „najmanje 20 odsto od minimalca u Srbiji“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS