Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otvoreni parlament: Odlaganje konačnog formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija - | K-013 Portal

Otvoreni parlament: Odlaganje konačnog formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija

Otvoreni parlament, formiranje Skupštine

Koalicija organizacija civilnog društva "Otvoreni parlament", koja realizuje istoimeni projekat čiji je cilj povećanje stepena javnosti rada Narodne skupštine, saopštila je danas da je prošlo tačno mesec dana od kada su potvrdjeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine, a da se Skupština od tada nije sastala nijednom niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo.

Otvoreni Parlament navodi i da su u prethodna dva saziva predsednici Skupštine izabrani za manje od nedelju dana od dana potvrdjivanja mandata narodnih poslanika.

"Odugovlačenje sa nastavkom konstitutivne sednice Skupštine nastavlja se trend urušavanja funkcionisanja Parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela. Ujedno, to dovodi i do niza ozbiljnih problema u funkcionisanju državnog sistema, posebno u pogledu rada nezavisnih institucija", navodi se u saopštenju.

Kako navodi Otvoreni parlament "usled odugovlačenja kasni se i sa izborom funkcionera nezavisnih institucija, čime se koči njihov efikasan i delotvoran rad".

"Time Skupština javnosti šalje lošu poruku o svom odnosu prema nezavisnim institucijama i njihovom doprinosu u sprovodjenju efikasnog parlamentarnog nadzora nad radom izvršne vlasti", navodi se u saopštenju.

Otvoreni parlament podseća da je, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, Skupština bila dužna da izabere novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti do kraja avgusta 2020. godine.

Takodje, novi Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen pre godinu i po dana, a čija je primena počela 1. septembra 2020. godine, obavezao je Skupštinu da u istom roku izabere članove Veća Agencije za borbu protiv korupcije, koje je zamenilo dosadašnji Odbor ove nezavisne institucije.

"Kašnjenjem sa izborom članova Veća, odredbe novog zakona uz Skupštinu nije poštovalo i Ministarstvo pravde, koje je bilo dužno da raspiše javni konkurs za izbor članova Veća i Skupštini dostavi predlog kandidata, kako bi se postupak izbora članova Veća okončao do početka primene novog zakona", navodi se u saopštenju.

Projekat "Otvoreni Parlament" na nacionalnom i lokalnom nivou sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), YUCOM Komitet pravnika za ljudska prava i SeConS Grupa za razvojnu inicijativu iz Beograda, kao i Nacionalna koalicija za decentralizaciju sa sedištem u Nišu i Zaječarska inicijativa iz Zaječara.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS