Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mitropolit Joanikije: Ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo - | K-013 Portal

Mitropolit Joanikije: Ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo

mitropolit joanikije

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije izjavio je danas u Kolašinu da je poruka da bude ustoličen van Cetinja podmukla i tužna.

„A gde bih se ja to drugo ustoličio? Hoću li njih da pitam gde ću se ustoličiti, njih koji me truju mržnjom svakodnevno“, rekao je Joanikije nakon služenja liturguje u manastiru Morača, povodom Uspenja Presvete Bogorodice, slave tog manastira u crnogorskom gradu Kolašinu.

Joanikije je kazao i da „neće nigde drugde da traži svoj tron mimo onoga koji je Gospod i Sveti Petar Cetinjski utvrdio“, prenela je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC.

„To je onaj tron koji pripada ovoj Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To je svetosavski tron“, rekao je Joanikije.

Povodom ceremonije njegovog ustoličenja 5. septembra u Cetinjskom manastiru, Joanikije je rekao da je Crkva „učinila sve da doprinese koliko god može da ne bude sukoba, svadje i graje ili nečeg još goreg“.

Protivnike njegovog ustoličenja na Cetinju, upozorio je „da ne srljaju na prokletstvo“.

„Ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo. Ko neće da uzme mir Božji, uzeće prokletstvo Svetoga Petra. I ja ih upozoravam da ne srljaju na prokletstvo. I opet ponavljam, ja se njih odreći ne mogu, to su moja braća. To je moj rod i moj narod. A oni neka čine šta im je drago, i kako ih njihova pamet i savest uče“, kazao je mitropolit SPC.

On je pozvao sve „na mir, na skromnost i na bratsku ljubav“.

„I nadam se da razumete, jer nismo hteli ni drugu stvar da dopustimo: da se ovaj isključivo crkveni dogadjaj i čin podredjuje bilo kojoj politici, niti da se za njega vezuje i lepi politika, niti da mu se daje drugačiji značaj od onog koji ima“, dodao je.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović apelovao je ranije danas da se ne insistira na ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, već da taj čin bude obavljen u nekom drugom hramu.

Djukanović je rekao i da je ustoličenju Joanikija na Cetinju dat neprimereno veliki značaj u državi koja je multiverska, sekularna i evropska i izrazio nadu da će njegov apel da taj čin bude održan van Cetinja „čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže“.

Crnogorski premijer Zdravko Kriovkapić izjavio je potom da je izjava Djukanovića o ustoličenju Joanikija potpuno ogolila inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori, rekavši da je „apsolutno pravo“ Mitropolije crnogorsko-primorske SPC da ustoličenje obavi u svom vekovnom sedištu na Cetinju.

„Gde će toga dana biti predsednik Djukanović, najmanje je važno, ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgreva sukobe, podele i tenzije, i to sve, očigledno, sa ciljem da spreči ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje“, naveo je Krivokapić.

Izjavu Djukanovića kritikovao je i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, rekavši da je ona „najbolja potvrda“ da predsednik države „stoji iza ekstremističkog pokreta“ u Crnoj Gori i iza svih prethodnih protestnih okupljanja, prenose podgoričke Vijesti.

„Ako Djukanović već želi da organizuje demonstracije, bilo bi hrabro i viteški da on lično prijavi skup i da preuzme odgovornost za sve što se tog dana (5. septembra) može desiti na Cetinju“, kazao je Mandić.

Ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju protive se brojni gradjani Crne Gore i opozicione stranke. Protivnici ustoličenja u Cetinjskom manastiru navode da bi to bio „okupatorski čin u simbolu crnogorske duhovne, drźavne i nacionalne samobitnosti i slobode Crne Gore“.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.