Odluka suda u Crnoj Gori u korist zaduženih u francima -
osnovni sud u crnoj gori, korisnici zaduzeni u francima

Odluka suda u Crnoj Gori u korist zaduženih u francima
Klijentima u Crnoj Gori koji su uzeli kredite u francima, kojima je u sporu pred Osnovnim sudom naloženo da plate sudske troškove, biće stopirana izvršenja sve dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku po inicijativi 95 od ukupno 113 klijenata nekadašnje Hipo Alpe Adrija banke, a sadašnje Adiko banke.

Odluku o stopiranju izvršenja po osnovu odluke Višeg suda iz novembra jednoglasno je donelo veće Ustavnog suda, piše Dan.

Odluka je doneta 29. aprila, a sve do tog dana izvršitelji su naplaćivali sudske troškove za advokatsku kancelariju Jovović, Mugoša i Vuković, koji su zastupali HAAB u sporu koji je 2013. godine počeo u Osnovnom sudu.

Klijenti, njih blizu 270, pokrenuli su 2013. godine spor pred Osnovnim sudom zbog kredita indeksiranih u švajcarskim francima tražeći da se krediti konvertuju i ugovori proglase ništavnim.

Nakon što sud dve i po godine nije ništa radio po pitanju tužbe, obratili su se parlamentu koji je 2016. godine usvojio Zakon o konverziji kredita u evre.

Time je, kako je za Dan rekao predstavnik klijenata Dragan Senić, njihov tužbeni zahtev ispunjen.

Nakon toga, 113 klijenata je odustalo od tužbe, a njih 154 nisu.

Osnovni sud je za 113 klijenata doneo presudu da moraju da plate sudske troškove, iako je njihov tužbeni zahtev ispunjen usvajanjem zakona. Sudski troškovi iznose oko milion evra.

Tu presudu je potvrdio Viši sud u novembru. Tako je klijentima od januara počelo izvršenje po osnovu presude, nakon čega je 95 od 113 klijenata Ustavnom sudu podnelo žalbu na presudu.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

352X250

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti