Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Priština se prijavila pa povukla zahtev za potpisivanje Ženevske konvencije - | K-013 Portal

Priština se prijavila pa povukla zahtev za potpisivanje Ženevske konvencije

Kosovo, Priština, Ženevska konvencija

Priština se prijavila, a potom povukla zahtev da postane potpisnica Ženevske konvencije, javlja Koha.

Kako javlja Koha pozivajući se na svoje izvore u kosovsko Ministarstvu spoljnih poslova, apliciralo se pre oko mesec dana, ali je tada došlo do intervencije za povlačenje prijave zbog nastavka dijaloga.

Ministarstvo nije pružilo objašnjenja za prijavu i razloge povlačenja.

Ženevska konvencija sastoji se od četiri osnovna sporazuma koji uključuju zaštitu civila, ratnih zarobljenika, ranjenika i humanitarnih radnika. Potpisale su ga i ratifikovale 194 države.

Nakon ukidanje reciprociteta od strane vlade Hotija, drugi zahtev iz Srbije bio je da Kosovo obustavi prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao uslov za zaustavljanje kampanje za povlačenje priznanja Kosova i povratak za pregovarački sto.

Kosovo nije član nijedne velike međunarodne organizacije od 2014. godine, kada se pridružilo Venecijanskoj komisiji.

Ali ne zna se u koje organizacije je uspelo da se učlani do sada, jer na zvaničnom vebsajtu nema podataka o tačnom spisku.

Da bi se otvorio put zastupljenosti u regionalnim inicijativama, Kosovo je iz prethodnog dijaloga sa Srbijom pristalo da bude predstavljeno fusnotom, koja se još nije istopila.

(Kosovo online)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS