Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Seizmolog o situaciji u Hrvatskoj: Zemljotresi se još dosta dugo mogu očekivati - | K-013 Portal

Seizmolog o situaciji u Hrvatskoj: Zemljotresi se još dosta dugo mogu očekivati

zemljotres hrvatska, zemljotres petrinja

Profesor Lusi Džons, jedna od najpoznatijih seizmologa na svetu, rekla je da je hrvatski građani mogu da očekuju da će se zemlja tresti još dugo.

Iako je nemoguće predvideti sa sigurnošću kada će se zemljotres dogoditi, prema naučnim saznanjima i analizama, jedan aspekt nije slučajan, a to su naknadni potresi.

"Oko pet do 10 odsto naknadnih zemljotresa su snažniji od prvog, odnosno, u pet odsto slučajeva naknadni potres je snažniji od prvog, a to je Hrvatska imala. Tako da sad znamo da će se u Hrvatskoj događati zemljotresi i možete ih očekivati još dosta dugo", rekla je Džons za TV RTL.

Ona je rekla da zemljotresi stvaraju osećaj straha veći nego što su stvarna pretnja za život ljudi.

"Mnogo strahujemo da ćemo poginuti u zemljotresu, ali to se događa vrlo, vrlo retko. Shvatite ovo, sve oko vas tera vas u strah, ali ono što vam sledi će verovatno biti manjeg intenziteta od onoga što ste već imali. Loše građevine su se već srušile i gotovo sigurno će sve dalje ići na bolje, tako da je vaš automobil verovatno opasniji od zemljotresa", poručila je Džons građanima Hrvatske.

Lusi Džons je profesor na Univerzitetu CalTecc, autor više od 100 naučnih radova u kojima analizira procepe i zemljinu koru i traži odgovore na pitanja zašto, kada i gde se zemljotresi događaju, mogu li se predvideti i kako su povezani.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.