Vladika Grigorije: U Crnoj Gori se vidi šta se desi kada jedan čovek preuzme svu vlast -

Vladika Grigorije: U Crnoj Gori se vidi šta se desi kada jedan čovek preuzme svu vlastmontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Episkop diseldorfski i cele Nemačke vladika Grigorije ocenio je da dogadjaji u Crnoj Gori, posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, najbolje pokazuju šta sve može da se dogodi kada se vlast nadje u rukama jednog čoveka koji je, pritom, „u potpunosti izgubio kompas i nemilosrdno gazi sve pred sobom i nije spreman da sasluša čak ni volju sopstvenog naroda“.

U intervjuu za novi broj nedeljnika NIN, koji će izaći u četvrtak, vladika Grigorije je rekao da veruje da narod u Crnoj Gori vrlo dobro zna šta je crkva, na kojim je temeljima izrasla i kako se za nju i njena dobra valja boriti.

„Upravo to su potvrdile i reakcije na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, pokazavši jednovremeno i to da je narod u Crnoj Gori na visini jevandjelja i da je dosledan načinu na koji se Crkva vekovima suočava s nepravdom“, rekao je on.

Govoreći o stanju u Srbiji, Grigorije je ocenio da je apsolutna moć u rukama jednog čoveka koji upravlja većinom u parlamentu, a preko njega i celim društvom.

„Pošto u Srbiji podela na zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast de fakto ne postoji, onda parlament odlučuje ko će biti sudija, tužilac, premijer, ministar, državni službenik, a narod ili neka druga državna tela nad tim nemaju ama baš nikakvu kontrolu. Tako imamo dvostruki problem: ne postoje korektivi u samoj državi izmedju njenih grana (na primer da sud može da obori neku odluku parlamenta), a ne postoji ni onaj narodni korektiv jer je narod isključen iz svakog procesa odlučivanja“, rekao je on.

Vladika Grigorije je ocenio da je tako narod sveden na „glasačko stado“ i prinudjen da ide za pastirom „koji ga drži na lošoj paši i na koje, po potrebi, laju njegovi psi“.

„Teško se može očekivati neka napredna demokratska misao kod ljudi koji već punih stotinu godina žive u naopakom i autokratskom uredjenju… Ako želimo da i Srbija postane pravna država i ako želimo da i ona ima demokratsko uredjenje, valja nam oponašati način na koji su drugi uspeli u tome, proučiti šta su menjali, a čega su se držali. Jer bez uspostavljanja ustrojstva koje je zasnovano na demokratskim formama i procedurama, ne može se doći do suštine demokratskog života. To jeste težak zadatak, ali gradjani Srbije u tome, uveren sam, mogu uspeti“, rekao je Grigorije.

Govoreći o uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću, on je rekao da ne bi trebalo da se zaboravi da Obradović nije ustao protiv neke političke opcije ili u ime neke druge, već u zaštitu javnog interesa.

„Svi se moramo zapitati šta smo pojedinačno učinili da pomognemo tom čoveku“, rekao je vladika Grigorije za novi NIN.

(Beta, foto Beta)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.