Zaharova: Nove vlasti u Prištini odbijaju mogućnost kompromisa -

Zaharova: Nove vlasti u Prištini odbijaju mogućnost kompromisamontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog toga što nove privremene institucije u Prištini od samog početka kategorički odbijaju mogućnost bilo kakvog kompromisa sa Beogradom, poručila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Ozbiljnu zabrinutost izaziva činjenica da nove prištinske vlasti od samog početka kategorički odbijaju mogućnost bilo kakvog kompromisa sa Beogradom u okviru procesa pregovora koji je već odavno blokiran potezima kosovskih Albanaca, pri čemu im zapadni pokrovitelji gledaju kroz prste", rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da je program nove vlade privremenih prištinskih institucija orjentisan na konfrontaciju i navela odbijanje da se ukinu antisrpske takse, nameru da se pokrene tužba protiv Srbije za "ratne zločine" tokom sukoba 1999. godine, a tu su i planovi da se uvede obavezni vojni rok.

Zaharova ukazuje da u programu vlade u Prištini nema ni reči o obavezama Kosova da formira Zajednicu srpskih opština - što je centralni element u pregovorima sa Beogradom, prenosi Sputnjik.

"Zapravo, radi se o propasti planova Zapada, nesposobnog da efikasno utiče na potčinjene u Prištini onda kada je bilo potrebno podstaći ih da postignu izbalansirani sporazum sa Beogradom, a prva reakcija iz Brisela povodom formiranja 'vlade' svedoči o tome da EU namerava da nastavi da podržava nacionalistička stremljenja kosovskih Albanaca i da flertuje sa radikalnim snagama", zaključila je Zaharova.

(Tanjug, foto: EPA (Maxim Shipenkov)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.