fbpx
javni beležnik, izvod iz lista nepokretnosti

Beležnici na "klik" izdaju izvod iz lista nepokretnostiJavni beležnici od danas jednim "klikom" mogu građanima da izdaju izvod iz lista nepokretnosti i to besplatno za sve poslove kod javnih beležnika u kojima je taj izvod potreban.

Naime, danas je počela primena Uredbe koja se odnosi na izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti, a koja sadrži preporuke Ministarstva pravde koje omogućavaju građanima Srbije da taj izvod dobiju u kancelarijama javnih beležnika, saopšteno je iz tog ministarstva.

Reč je o Uredbi o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija.

Ova mogućnost je uvedena zahvaljujući Pravosudno-informacionom sistemu, odnosno elektronskoj razmeni podataka između pravosudnih i drugih organa.

Ministarstvo pravde je ukazalo da je za sve poslove kod javnih beležnika u kojima je potreban izvod iz lista nepokretnosti, njegovo izdavanje besplatno.

Izdavanje izvoda se naplaćuje samo u slučajevima kada je građanima potreban za obavljanje poslova van javnobeležničkih kancelarija i naknada je dosta niža od one koja je do sada naplaćivana, precizira se u saopštenju Ministarstva pravde.

Građani više ne moraju da dva puta odlaze na šaltere katastra, kako bi najpre podneli zahtev, a potom i podigli izvod, jer će kod javnih beležnika moći da izvade izvod iz lista nepokretnosti.

Pomenutom Uredbom takođe je definisano i da u javnobeležničkim kancelarijama prilikom prometovanja nepokretnosti građani ne moraju pribavljati izvod iz lista nepokretnosti, jer javni beležnik vrši uvid po službenoj dužnosti u centralnu evidenciju katastra nepokretnosti.

(Tanjug)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com