Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Državni sekretar tvrdi: Srbija ima dovoljno lekara - | K-013 Portal

Državni sekretar tvrdi: Srbija ima dovoljno lekara

Srbija u ovom trenutku nema problema sa brojem lekara, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

Vekić je naveo da je, prema podacima iz 2018. godine, između 750 i 900 lekara tražilo da im se overi licenca, što govori da su nameravali da idu u inostranstvo, da rade ili da se usavršavaju.

Dodao je da su proteklih godina prisutne migracije zdravstvenog osoblja sa juga i istoka Evrope na zapad i da su procene da godišnje iz Srbije ode u inostranstvo između 500 i 600 lekara.

Vekić je rekao da "Srbija ima dovoljan broj lekara, jer na birou za zapošljavanje ima oko 2.500 mladih lekara, kao i jedan broj medicinskih sestara".

Prema njegovim rečima, država je poslednjih godina uložila oko 10 milijardi dinara u modernizaciju zdravstva, a bolji uslovi za rad i veće plate preduslov su za ostanak zdravstvenih radnika u Srbiji.

Kako je rekao, prošle godine u Srbiji je zaposleno 6.300 zdravstvenih radnika, a "radi se na smanjenju broja nemedicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na nivo koji je manji od 20 odsto ukupnog broja, kroz različite oblike 'autsors' angažovanja za pojedine poslove".

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS