Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izmene zakona regulisaće pomoćne poslove u kući - | K-013 Portal

Izmene zakona regulisaće pomoćne poslove u kući

pomoćni poslovi, pomoćni poslovi u kući

Radno angažovanje osoba koje obavljaju pomoćne poslove u kući kod više porodica u toku jednog meseca, biće regulisano poput sezonskih radnika u poljoprivredi u određenim delatnostima, prema Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Zakon priprema radna grupa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a prema nacrtu u određenim delatnostima u slučaju povrede na radu osobe koje se bave sezonskim poslovima imale bi pravo na zdravstveno osiguranje, a za svaki radni dan bili bi im uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema rečima ministra Zorana Đorđevića Zakonom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima su obuhvaćeni samo sezonski poslovi u poljoprivredi, te je ideja da se takav model radnog angažovanja primeni i na pojednostavljeno radno angažovanje i prijavu na osiguranje kućnog pomoćnog osoblja.

„Time bi se obezbedili uslovi da osobe koje obavljaju poslove u kući budu prijavljene na jednostavan način i da ostvare prava koja im pripadaju u skladu sa zakonom“, rekao je on.

Rad ovih osoba trenutno je regulisan Zakonom o radu, koji kaže da se sa kućnim pomoćnim osobljem može zaključiti ugovor o radu na neodređeno ili određeno vreme, sa punim ili nekomletnim vremenom, sa svim pravima koja su propisana Zakonom o radu.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS