Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kon: Epidemija majmunskih boginja bilo i pre, ali se nikada nisu širile ovako brzo - | K-013 Portal
predrag kon, eipdemija, majmunske boginje, srbija

Kon: Epidemija majmunskih boginja bilo i pre, ali se nikada nisu širile ovako brzo


Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su "male epidemije" majmunskih boginja bile zabeležene i sedamdesetih godina prošlog veka, ali da se ta bolest po prvi put ovako brzo širi među ljudima.

Kon je za televiziju Pink izjavio da se radi o "bolesti životinja koja se prenosi na ljude, koja je vezana za majmune i to prvenstveno u Centralnoj i Zapadnoj Africi".

"To je bila bolest profesionalaca, ljudi koji su boravili u Africi. Pripada familiji gde pripada i virus variole", kazao je Kon i dodao da je "neobično i da traži dodatnu pažnju" to što se otkrivaju i slučajevi oboljevanja osoba koje nisu bile na putovanju, ali su bile u kontaktu sa obolelima.

Istakao je da se majmunske boginje prenose u bliskom kontaktu "koža na kožu", ali da mogu da se prenesu i kapljično.

"U trenutnom preseku (obolelih) dominiraju muškarci, i to oni koji imaju odnose sa muškarcima. Bolest jako liči na velike boginje, sa daleko manjim smrtnim ishodom. U Evropi nikada nije bilo smrtnog ishoda", rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, po pitanju epidemije korona virusa, Srbija je "trenutno u stabilnoj situaciji".

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.