Ministarstvo rudarstva: Podržavamo zahtev da se iseli ceo Krivelj zbog rudnika Ziđina
rudnik zidjin, naselje krivelj, krivelj iseljenje

Ministarstvo rudarstva: Podržavamo zahtev da se iseli ceo Krivelj zbog rudnika Ziđina

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović rekao je, posle zbora meštana Krivelja, da podržavaju zahtev stanovnika za izmeštanjem celog naselja zbog rudarskih aktivnosti.

"Meštani Krivelja su Ministarstvu izložili svoj zahtev da se izmesti celo selo, a ne samo jedan deo. Sada sa Gradom Borom i kompanijom Ziđin koper radimo na tome da taj problem rešimo na način kojim će biti pre svega zadovoljni meštani Velikog Krivelja", rekao je Milijanović.

"Otvaranjem novog rudnika "Čukaru Peki" rudnik će imati bolju perspektivu da povećava proizvodnju, da zaposli i više ljudi i sve to uz bolje uslove za život i veću zaštitu životne sredine, koju će obezbediti završetak topionice i najviši ekološki standardi koji će se primenjivati u novom rudniku", tvrdi Milijanović.

Stanovnici borskog sela Krivelj, poznatog po tome što je rudarenje došlo nekima i do samih kuća, protestovali su prošle godine sa zahtevom da se iseli kompletno naselje i to na adekvatan, ekološki kontrolisan prostor, koji ne mora biti na području Bora.

Selo je okruženo rudnicima RTB-a Bor, a meštani se žale na svakodnevna miniranja, naročito od kada ga je preuzeo kineski Ziđin.

U selu je ostalo oko 400 domaćinstava.

(Tanjug)Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.